Zuster Maria Laura Mainetti

Chiavenna, 7 juni 2021 - Een Italiaanse religieuze die in juni 2000 door drie minderjarige schoolmeisjes werd vermoord, is gisteren in het bergdorp Chiavenna (Lombardije) zaligverklaard. 

Zuster Maria Laura Mainetti was 61 jaar oud toen zij in Chiavenna op wrede wijze werd gedood als een ‘mensenoffer’ tijdens een satanistisch ritueel. Op 19 juni 2020 werd zij door het Vaticaan uitgeroepen tot martelares.

Paus Franciscus noemde zr. Mainetti gisteren in zijn angelustoespraak een vrouw “die meer van de jeugd hield dan van wat dan ook en die dezelfde meisjes had liefhad en vergeven”. Het “levensprogramma” dat de religieuze aan de wereld naliet, zei de paus, was “elk klein ding te doen met geloof, liefde en enthousiasme”. 

De daders, destijds 16 en 17 jaar oud, hadden de zuster in een hinderlaag gelokt, lieten haar knielen, sloegen haar met stenen, staken haar negentien keer en sneden haar keel door. Later vermengden zij hun eigen bloed met dat van de dode, wat zij beschreven als een “mensenoffer aan de duivel”. Ze werden na drie weken gearresteerd. Rechercheurs meldden dat de meisjes waren van goede huize waren en “heel normaal” oogden. Ze zouden de zuster “enkel uit verveling” hebben vermoord. 

Het bisdom Como, waartoe Chiavenna behoort, opende in oktober 2005 het zaligverklaringsproces. In de loop daarvan werden tientallen getuigen gehoord, onder wie ook de drie daders. Die verklaarden dat Mainetti hen zou hebben vergeven voor hun misdaad. De vrouwen, die ten tijde van het misdrijf minderjarig waren, waren in verschillende processen veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van acht en een half jaar tot twaalf jaar en vier maanden. Zij kregen later amnestie.

De plechtigheid van gisteren vond plaats in het gemeentelijk stadion van Chiavenna. Voorafgaande aan de hoogmis verhief kardinaal Marcello Semeraro, prefect van de Congregatie voor de Processen der Heiligen, in naam van de paus de martelares tot de eer der altaren.