Mont-Saint-Michel

Parijs, 13 juni 2023 - Precies een millennium geleden werd de eerste steen gelegd van de abdijkerk van Mont-Saint-Michel, Normandië. Het monument, gewijd aan de aartsengel Michaël, groeide uit tot een van de belangrijkste symbolen van de Franse katholieke identiteit. Het is nog steeds een populair bedevaartsoord, met meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar.

Het duizendjarig bestaan wordt tot aan de herfst gevierd met liturgische diensten, tentoonstellingen en evenementen.

Gelegen op relatief onherbergzaam terrein, tronend op een rotsachtig eilandje met een diameter van minder dan een kilometer, omgeven door een uitgestrekte zandvlakte die onderhevig is aan de grillen van de getijden, heeft de abdij de tand des tijds goed doorstaan. 

An aerial photograph taken on May 25, 2020 shows the statue of Saint Michael and the dragon, at the top of the spire of Mont Saint-Michel Abbey, in Normandy, northwestern France, during the sunrise. Since 1979 the site of the Mont Saint-Michel and its bay is a UNESCO world heritage site. Damien MEYER / AFP

Hoewel de bouw van de huidige abdijkerk dateert van 1023, zou een eerste kerk gewijd aan Sint-Michaël al in 708 zijn gebouwd op de berg, die toen Mont-Tombe heette. Oorspronkelijk behoorde de abdij tot de Orde van Sint-Benedictus. Sinds 1979 wonen er echter geen benedictijner monniken meer. In 2001 trok een communiteit van de Monastieke Gemeenschappen van Jeruzalem erin.

De abdij en haar bijgebouwen werden in 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.

Mont-Saint-Michel is naast heiligdom ook een Franse gemeente in het departement Manche in Normandië.