Zo houd je jouw buurt gratis schoon met hulp van de gemeente

In 12 straten groen wordt duidelijk dat het héél veel fijner wonen is in een schone, groene straat. Zowel voor mensen als voor dieren. Af en toe een uurtje afval prikken is daarom een goed idee. Een taakje dat je veel leuker kan maken door afvalgrijpers te lenen. Zo doe je dat!

Materialen lenen van de gemeente 

Gemeentes zijn vaak hartstikke blij als jij als bewoner helpt de woonplaats schoon te houden. Veel gemeentes bieden daarom gratis afvalgrijpers, vuilniszakken en afvalringen aan. Als je ‘afval’ intypt in de zoekbalk van de website van je gemeente, kun je zien of dit ook voor jouw gemeente geldt. Bij sommige gemeentes worden de spullen zelfs bij je bezorgd!

Presentatie 12 straten groen

Elke zaterdag om 19.00 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1

12 straten groen

Bewoners uit twaalf verschillende gemeenten in Nederland steken hun handen uit de mouwen om hun straat met elkaar te vergroenen.

Lees meer!

Zelf een afvalgrijper aanschaffen 

De materialen van de gemeente zijn altijd in bruikleen. Ben je enthousiast geworden en wil je vaker afval opruimen, bijvoorbeeld als je toch al de hond aan het uitlaten bent? Kijk dan eens rond in een (digitale) kringloopwinkel. Wie weet tik je een mooie tweedehands afvalgrijper op de kop.  

Afval prikken samen met kinderen? 

In ons programma Beestenbrigade, ook gepresenteerd door Boswachter Tim Hogenbosch, staat dierenwelzijn en zorgen voor de natuur centraal. Om kinderen op een leuke manier te leren hoe belangrijk het is om afval op te ruimen, is er een heuse Beestenbrigade afval bingokaart. Heeft je kind een stuk afval gevonden? Dan mag het vakje op de kaart worden afgestreept. Dat maakt afval opruimen nog leuker!

Download de bingokaart

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Morgen kan groener nieuwsbrief!

Groene straat