Je straat vergroenen? Zo doe je dat voordelig

In 12 straten groen zie je de talloze voordelen van het vergroenen van straten. Toch is er ook een nadeel: het kan veel geld kosten. Met deze tips van Milieu Centraal bespaar je geld, maar maak je jouw buurt wel groener.

Tuingereedschap

Tuingereedschap kopen terwijl je het maar af en toe gebruikt: zonde, niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor de natuur. Dit kan je doen:

 • Deel gereedschap met familie, vrienden of buren. Creëer bijvoorbeeld een gezamenlijke buurtschuur waarin iedereen gereedschap stalt.  
   
 • Geen kennissen met tuingereedschap? Plaats dan een oproep op een online deelplatform. Milieu Centraal heeft alle deelplatforms op een rijtje gezet
   
 • Bij veel lokale bouwmarkten is het mogelijk om elektrisch tuingereedschap te huren. 
   
 • Onderhoud tuingereedschap goed, dan gaat het een stuk langer mee. 

Planten 

Nieuwe planten worden vaak gekweekt in kassen. Dat is duur en niet goed voor het milieu. Zo kom je aan planten zonder er veel voor te betalen:

 • Vraag kennissen of ze stekjes willen ruilen. 

 • Wissel stekjes uit via een online planten- en stekjescommunity.  

 • Ook in sommige duurzame winkels en tuincentra is het mogelijk om stekjes te ruilen. 

 • Kijk eens op de website van De Groene Vinger. Op deze site bieden mensen, vaak gratis, planten en zaden aan. Ook kan je hier een oproep plaatsen of een ruil voorstellen.  

 • Wil je toch nieuwe planten kopen? Kies dan voor jonge planten en laat ze zelf groeien. 

Compost 

Compost kun je kopen, maar zelf compost maken van je gft-afval is gratis. Ook bespaar je zo energie. Hier lees je waar je rekening mee moet houden als je je eigen compost gaat maken. 
 

Elektrisch versus handmatig 

Elektronische tuinapparaten, zoals een hogedrukspuit of een bladblazer, zijn niet alleen duur om aan te schaffen, ze verbruiken ook veel energie. Het is een stuk goedkoper en zuiniger om je tuin handmatig te onderhouden.   

Tekst gaat verder onder de foto.

Presentatie 12 straten groen

Vanaf zaterdag 2 september om 19.00 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1

12 straten groen

Bewoners uit twaalf verschillende gemeenten in Nederland steken hun handen uit de mouwen om hun straat met elkaar te vergroenen.

Meer lezen?

Water besparen 

Door iedere dag te sproeien verbruik je veel water. Dat kan een stuk zuiniger en goedkoper met deze tips:

 • Informeer in het tuincentrum hoeveel water je planten echt nodig hebben. Bij de meeste planten is het voldoende om één keer in de week water te geven. 

 • Plaats planten op de juiste plek in de tuin; zet planten die veel water nodig hebben niet in de zon. Dan hoef je ook minder water te geven. 

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Morgen kan groener nieuwsbrief!

een plantenkas