Tims 3 tips voor een groenere tuin

Wij geloven dat morgen groener kan en dat we een wereld kunnen doorgeven waarin onze kinderen zorgeloos kunnen spelen. Tim Hogenbosch laat in ons programma Beestenbrigade zien hoe leuk de natuur om ons heen eigenlijk is. In de online rubriek 'Kom in actie!' geeft Tim concrete handvatten om de natuur een handje te helpen. Met deze drie tips maak je je tuin een stuk groener. Leuk en nuttig, voor jong én oud! 

Rommel!

Tims eerste tip: maak je tuin vooral niet te netjes. Sterker nog: laat het lekker rommelig. Blaadjes en takjes kan je gewoon laten liggen waar ze op de grond zijn gevallen. Dieren vinden er eten, bouwen er nestjes en vinden er beschutting. En jij hoeft minder in de tuin te werken. Win-win!

Boswachter Tim gooit bladeren
Boswachter Tim gooit bladeren

Maak een insectenhotel

Tims tweede tip: maak eens een insectenhotel. Het is superleuk om dit te knutselen en het staat leuk in je tuin. Je kunt het ook samen met je kind in elkaar zetten, dan leer je je kind gelijk meer over de natuur. Ook met deze tip draag je bij aan een groenere wereld.

Maak een insectenhotel

Boswachter Tim met een werkblad voor een insectenhotel
Werkblad insectenhotel

Composteren kan je leren

Tims laatste tip: maak je eigen composthoop. Je bespaart energie, vermindert de afvalberg en je krijgt gratis goede bodemverbeteraar voor de tuin. Let hierbij op het volgende:

  • Zuurstof

    Verschillende bodemorganismen zetten gft-afval om in compost. Hier hebben ze zuurstof voor nodig. Dit is erg belangrijk, want bij onvoldoende zuurstof kunnen er schadelijke broeikassen vrijkomen. Lucht je composthoop dus goed, door de berg elke twee maanden om te scheppen. In het geval van een vat met compost, moet je het zelfs elke week luchten. 

     
  • Bruin en groen

    Begin met een laag houtafval (bruin) en voeg om en om gft-afval (groen) toe en dan weer droog tuinafval (bruin). De beste verhouding is één deel groen afval en twee delen bruin afval.

     
  • Niet elk soort gft = okee

    Let op! Je kunt niet zomaar al je gft-afval op de composthoop gooien. Dierlijke producten, vette etenswaren of gekookte etensresten horen er niet in thuis. Schillen van groente, eierschalen, koffiedik en bladeren zijn juist wel goed om te gebruiken.

     
  • Even wachten, en dan...

    Na 4 tot 6 maanden is je compost klaar! Waar ga jij het voor gebruiken? 
Boswachter Tim maakt een composthoop
Boswachter Tim maakt een composthoop

Bekijk de video

Met welk klusje ga jij aan de slag? Bekijk de video hieronder en... Kom in actie!

Groener doen

KRO-NCRV geeft om de aarde. Met onze programma's, artikelen en acties proberen we de wereld steeds wat groener te maken. Doe je mee?

Buitenles met Boswachter Tim

Beestenbrigade

In dit vrolijke, inspirerende en educatieve tv-programma voor én met kleuters staat dierenwelzijn en het zorgen voor dieren en natuur centraal. Boswachter Tim trekt het land in om de natuur een handje te helpen.

Beestenbrigade

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

Keuringsdienst van Waarde - team