Topchefs gebruiken ze volop om gerechten op te fleuren: eetbare bloemen. Deze kleurrijke toevoegingen maken talloze gerechten af en zijn eenvoudig thuis te kweken. BinnensteBuiten deelt zes eetbare bloemen die je makkelijk in je tuin of op het balkon kan planten.
Welke bloemen zijn eetbaar?
Bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een heerlijke toevoeging aan je maaltijden. Veel koks gebruiken bloemen om hun gerechten te verfraaien. En dit kun jij ook eenvoudig doen door enkele bloemen in je tuin of op je balkon te zaaien.
Let wel op: niet alle bloemsoorten zijn eetbaar. Hieronder zetten wij zes van onze favoriete eetbare bloemsoorten op een rij die eenvoudig te planten en te onderhouden zijn.
Let hierop bij het gebruiken van eetbare bloemen
Voordat je enthousiast bloemen in je gerechten verwerkt, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:
- Teel je niet je eigen eetbare bloemen, maar wil je ze ergens plukken? Zorg ervoor dat je precies weet welke bloemen je plukt, zodat je bloemen vermijdt die mogelijk giftig zijn. Twijfel je? Raadpleeg dan altijd een expert.
- Koop eetbare bloemen die biologisch geteeld zijn om blootstelling aan pesticiden te vermijden. Pesticiden zorgen er namelijk voor dat je de bloem niet meer veilig kunt eten. Bij tuincentra is dat vaak het geval, dan wordt er aangeven dat het een sierplant is.
- Let ook op dat er vaak delen van bloemen zijn die niet eetbaar zijn, zoals stampers en meeldraden.