Topchefs gebruiken ze volop om gerechten op te fleuren: eetbare bloemen. Deze kleurrijke toevoegingen maken talloze gerechten af en zijn eenvoudig thuis te kweken. BinnensteBuiten deelt zes eetbare bloemen die je makkelijk in je tuin of op het balkon kan planten.

Welke bloemen zijn eetbaar?

Bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een heerlijke toevoeging aan je maaltijden. Veel koks gebruiken bloemen om hun gerechten te verfraaien. En dit kun jij ook eenvoudig doen door enkele bloemen in je tuin of op je balkon te zaaien. 

Let wel op: niet alle bloemsoorten zijn eetbaar. Hieronder zetten wij zes van onze favoriete eetbare bloemsoorten op een rij die eenvoudig te planten en te onderhouden zijn. 

Let hierop bij het gebruiken van eetbare bloemen

Voordat je enthousiast bloemen in je gerechten verwerkt, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

  • Teel je niet je eigen eetbare bloemen, maar wil je ze ergens plukken? Zorg ervoor dat je precies weet welke bloemen je plukt, zodat je bloemen vermijdt die mogelijk giftig zijn. Twijfel je? Raadpleeg dan altijd een expert.
  • Koop eetbare bloemen die biologisch geteeld zijn om blootstelling aan pesticiden te vermijden. Pesticiden zorgen er namelijk voor dat je de bloem niet meer veilig kunt eten. Bij tuincentra is dat vaak het geval, dan wordt er aangeven dat het een sierplant is. 
  • Let ook op dat er vaak delen van bloemen zijn die niet eetbaar zijn, zoals stampers en meeldraden.

1. Oost-Indische kers

Smaak: Deze bloem heeft een karakteristieke, pittige smaak die vaak wordt vergeleken met rucola. De bloemblaadjes hebben een milde peperige kick die veel gerechten verrijken. 

Tuintip: Plant Oost-Indische kers in goed doorlatende grond en op een zonnige plek. Ze groeien snel en zijn ideaal voor zowel de tuin als het balkon. Zaaien kan vanaf maart en ze bloeien van juni tot oktober. 

Morgen kan groener - 1Oost-Indische Kers

2. Komkommerkruid (Bernagie)

Smaak: Komkommerkruid heeft een verfrissende komkommersmaak. De bloemen zijn perfect om te gebruiken in zomerse drankjes, salades en desserts voor een frisse touch.

Tuintip: Zaai komkommerkruid in de lente in goed doorlatende grond. Ze gedijen goed in de volle zon en trekken ook bijen aan, oogsten kan de hele zomer.

Morgen kan groener - Komkommerkruid (Bernagie)

3. Goudsbloem (Calendula)

Smaak: Goudsbloemen hebben een licht kruidige smaak, vergelijkbaar met saffraan. Ze kunnen worden gebruikt om rijstgerechten, soepen en salades kleur en smaak te geven.

Tuintip: Plant goudsbloemen in de volle zon op bijna elke bodem. Ze zijn zeer onderhoudsvriendelijk en bloeien langdurig. De bloem is eenvoudig te telen en bloeit van juni tot oktober. 

Morgen kan groener - Goudsbloem

4. Viooltjes

Smaak: De viooltjes zijn een van de meest gebruikte eetbare bloemen. Alle kleine driekleurige viooltjes, zoals het maarts viooltje, het bosviooltje en het hoornviooltje, zijn eetbaar. Let wel, dit gaat alleen om onbespoten planten. Wat deze viooltjes bijzonder maakt, is hun kenmerkende geur die gerechten heerlijk laat ruiken.

Tuintip: Viooltjes kan je vanaf februari t/m maart binnen bij het raam zaaien of in een kas. Vanaf mei t/m september zijn ze geschikt om buiten in volle grond te planten of op het balkon.

6x eetbare bloemen: Viooltjes

Leon's tartelette jardinière met eetbare bloemen

BinnensteBuiten chef-kok Leon Mazairac maakt een klein taartje, oftewel een tartelette, bomvol verse groenten: courgette, radijs, zomerse cantharellen en de befaamde Sint-Jansui uit Utrecht.

BinnensteBuiten - Leon's tartelette jardinière als ode aan de Utrechtse moestuin

5. Dropplant

Smaak: De dropplant, die tot de muntfamilie behoort, heeft een anijssmaak en is heerlijk in thee en salades. De bladeren en bloemen kunnen ook gebruikt worden om desserts een subtiele, zoete smaak te geven.

Tuintip: Deze plant houdt van zonnige tot halfschaduwrijke plekken en goed doorlatende grond. Ze trekken ook vlinders aan. De plant zaai je in april en komt tot bloei in de zomer. 

Morgen kan groener - Dropplant

6. Slaapmutsje

Smaak: De bloemen van het slaapmutsje zijn familie van de klaproos. Ze hebben een milde, lichtzoete smaak die goed past bij desserts en salades.

Tuintip: Slaapmutsjes houden van zonnige plaatsen en goed doorlatende grond. Zaaien kan in april of mei en de plant komt in juni of juli tot bloei. Ze bloeien rijkelijk en gaan 'slapen' als de zon ondergaat, ze klappen dan hun bloem dicht. 

Morgen kan groener - Slaapmutsje

Wil jij meer weten over de herkomst van je voeding?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief! Al duizenden mensen gingen je voor.

BinnensteBuiten - Met appel of tomaat: de lekkerste tarte tatin recepten