Geniet je graag van zelfgemaakte brandnetelsoep of smeer je liever jam van bessen uit eigen tuin op je brood? Dat klinkt heerlijk, maar waar begin je? Wildplukken is een prachtige manier om zelf verse ingrediënten te verzamelen. BinnensteBuiten laat zien hoe je dat aanpakt. 

4 stappen voor beginnen met wildplukken

Voor het wildplukken is het belangrijk om veilig en respectvol om te gaan met alles wat groeit en bloeit. We leggen je een aantal stappen voor waar je rekening mee kan houden. 

Stap 1: Ken de regels en risico's
Voordat je begint met wildplukken, verdiep je in wat wel en niet mag en welke planten eetbaar zijn. Niet alle planten zijn veilig om te eten, en wildplukken is vaak aan regels gebonden. Bekijk educatieve programma’s zoals BinnensteBuiten voor een overzicht van de do’s en don’ts.

Stap 2: Start met bekende planten
Kies voor je eerste pluksessies planten die je gemakkelijk herkent, zoals bramen, brandnetels of paardenbloemen. Wildplukken gaat in het begin misschien langzaam, maar je vaardigheden zullen snel verbeteren.

Wildplukken: hoe doe je dat?

De parken en bossen staan vól met heerlijke eetbare planten, maar hoe weet je wat je kunt plukken? Duurzame wildplukker Wies Teepe leert je hoe je dat doet.

Bloemen

Stap 3: Vraag toestemming en weet wat je plukt
Houd je altijd aan de lokale regels van de plek waar je wilt plukken. Vraag indien nodig toestemming en overleg over de hoeveelheden die je mag plukken. Neem iemand mee die ervaring heeft met planten om vergissingen met giftige of beschermde soorten te voorkomen.

Stap 4: Was en bereid de planten zorgvuldig
Was de geplukte planten grondig onder stromend water. Overweeg om een beetje azijn aan het spoelwater toe te voegen om de planten extra schoon te maken. Vermijd het wassen van bloemen om hun delicate structuur te behouden.

Brandnetels wildplukken

Brandnetels, zevenblad en kleefkruid. De planten klinken niet heel smakelijk maar zijn ware vitaminebommen. In Binnenstebuiten laat Marin Den Hoorn zien hoe je deze plantjes kan wildplukken!

brandnetels

Eetbare bloemen

Vlak voor zijn veertigste verjaardag gooit Edwin Flores het roer om. Een weelderige kruidentuin in Ressen met eetbare bloemen en kruiden van topniveau waar sterrenchefs uit heel Nederland voor in de rij staan. Wil je weten welke bloemen eetbaar zijn?

Rode bloem

De plekken in de buurt voor wildplukken

Wil je in de buurt gaan wildplukken? Dan is de wildplukwijzer er om direct wildplukplekken in de buurt te vinden. Je kan dan precies zien wat er bij jou in de buurt te vinden is. Ook hier geldt: pluk met mate en houd je aan de geldende regels.

Paddenstoelen plukken

Paddenstoelen passen heerlijk op een pizza of in een bordje pasta. Maar ze zijn niet allemaal eetbaar! In BinnensteBuiten legt wildplukgids Edwin Cornelissen je alles uit over de paddenstoel!

 

Paddenstoel

Vraag toestemming en weet wat je plukt

Wil jij meer weten over de herkomst van je voeding?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief! Al duizenden mensen gingen je voor.

Gerookt