Als de zon gloeit en de mussen van het dak vallen, kan het onderhoud van de tuin een fikse uitdaging zijn. Vooral als het gaat om het bewateren van je groene oase. Wanneer is precies het beste moment om te sproeien? En hoe vaak moet je sproeien?

Boven water komen

Het sproeien van je tuin is essentieel voor de gezondheid van je planten. Water helpt bij het transport van voedingsstoffen naar de wortels van de planten, houdt de grond koel en helpt onkruid tegen te gaan. Zonder voldoende water kunnen je planten uitdrogen, vooral tijdens warme en droge periodes.

Het is beter om in één keer veel water te geven dan elke dag een beetje

Het moment om te sproeien

Het is belangrijk om de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Als je ziet dat er een droge periode aankomt, sproei dan een dag of twee van tevoren. Het is namelijk niet goed voor de tuin om te sproeien terwijl het heel droog en warm is.

Het beste moment om je tuin te sproeien is vroeg in de ochtend of vroeg in de avond. Op deze momenten is de zon minder sterk, wat betekent dat er minder water verdampt voordat het de wortels van je planten bereikt. Bovendien is er minder kans dat je planten verbranden als ze nat zijn.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Presentatie 12 straten groen

Vanaf zaterdag 2 september om 19.00 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1

12 straten groen

Bewoners uit twaalf verschillende gemeenten in Nederland steken hun handen uit de mouwen om hun straat met elkaar te vergroenen.

Lees meer

2 gietertjes water halen

De hoeveelheid water die je sproeit hangt af van de droogte en het type planten in je tuin. Toch kan je het volgende als leidraad gebruiken:

  • Planten hebben per week ongeveer 20 liter per vierkante meter nodig. Dat zijn 2 gieters, van ongeveer 10 liter of ongeveer 3 minuten met de tuinslang op een plek sproeien.
     
  • Het is beter om in één keer veel water te geven dan elke dag een beetje. Planten die vaak een beetje water krijgen, wortelen oppervlakkiger en zijn daardoor kwetsbaarder.
     
  • In de meeste gevallen is het voldoende om je tuin een tot twee keer per week te sproeien. Al kan het, tijdens langere perioden van droogte, nodig zijn om vaker te sproeien.

Houd wel altijd rekening met de adviezen vanuit de Rijksoverheid: of het tijdens langdurige droogte is toegestaan om de tuin te sproeien.

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg