Stappenplan: zo maak je een tuintje van de ruimte rondom een boom

De ruimte rondom een boom ziet er vaak kaal uit. Dat is zonde, want je kunt er een kleurrijk stukje grond van maken. Niet alleen jij en je buren, maar ook vlinders en bijen genieten daar volop van. Met dit stappenplan verander jij de ruimte rondom een boom in een klein, groen tuintje.

Het stukje grond rondom een boomstam heet een boomspiegel. Het wordt ook weleens een boomkrans genoemd. 

 

Stap 1: Check of je boomspiegel geschikt is 

Niet elke kale boomspiegel is geschikt om te beplanten. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de wortels van de boom en je mag niet zomaar in een park gaan graven. Guerrilla Gardeners ontwikkelde een handige tool: de boomspiegeltest. Beantwoord vier vragen en zie gelijk of jouw boomspiegel geschikt is. 

 

Doe de test 

Boomspiegel met paarse bloemen
Boomspiegel met paarse bloemen

Stap 2: Breng je gemeente op de hoogte 

Neem contact op met de gemeente waarin je woont voordat je aan de slag gaat met het vergroenen van een boomspiegel. In de meeste gemeentes heb je geen toestemming nodig om een boomspiegel te onderhouden, als je je maar aan de ‘spelregels’ houdt. Zoek via de website van jouw gemeente op ‘boomspiegel’ en je vindt de informatie en spelregels die in jouw woonplaats gelden.   

Vaak plaatst de gemeente na jouw melding een 'zelfbeheertegel' bij de boomspiegel. Zo is het voor iedereen duidelijk dat het boomtuintje in zelfbeheer is. 

Stap 3: Verzamel plantjes en zaden 

Tijd om planten en zaden te verzamelen. Je kunt naar het dichtstbijzijnde tuincentrum rennen, maar dat is niet de meest duurzame manier én je bent veel geld kwijt. Vraag eens rond of mensen planten of zaden over hebben, plaats een bericht op een Gratis ophalen-platform of maak een stekje van een plant die je al hebt. Wil je weten welke planten het meest geschikt zijn? Guerrilla Gardeners heeft een handig overzicht voor je.

 

Bekijk het overzicht 

 

Stap 4: Verbeter de bodem 

De basis van een gezonde boomspiegel is de bodem. Begin met een laag compost of mulch (versnipperd tuinafval en andere organische materialen uit de tuin). Zo wordt vocht straks beter vastgehouden en heb je minder last van onkruid. Let op: check bij je gemeente de eerdergenoemde ‘spelregels’ voor het opknappen van een boomspiegel. Bij de ene gemeente mag je de aarde maximaal 5 centimeter ophogen, bij de andere 10.  

Stap 5: Planten maar! 

Het beste moment om je boomspiegel aan te leggen is in het najaar. De grond is dan nog warm, maar de echte droogte is voorbij. Niet voor niks organiseert stichting Guerrilla Gardeners elk jaar in oktober het Boomspiegelfeest. Wil je toch liever in het voorjaar vergroenen? Dat kan ook, zorg er dan voor dat je voldoende water geeft (zie de volgende stap).  

 

Hoe dan ook, let er bij het planten op dat je de wortels van de boom niet beschadigt. Houd ook rekening met eventuele kabels onder de grond.  

Tekst gaat verder onder de foto.

Presentatie 12 straten groen

Vanaf zaterdag 2 september om 19.00 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1

12 straten groen

Bewoners uit twaalf verschillende gemeenten in Nederland steken hun handen uit de mouwen om hun straat met elkaar te vergroenen.

Ik ben benieuwd!

Stap 6: Zorg goed voor jouw boomspiegel! 

Nu is het zaak om je boomtuintje goed te onderhouden. Geef de planten genoeg water, zeker in het begin; alleen regenwater is dan niet voldoende. Check af en toe of het tijd is om onkruid te wieden of eventueel zwerfafval op te ruimen. En vooral: vertel anderen trots over jouw eigen boomtuintje en help ze op weg om ook te vergroenen!  

Trots op het resultaat? Deel jouw before & after foto's met de hashtag #12stratengroen en/of #morgenkangroener.

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

Keuringsdienst van Waarde - team