Zo installeer je een regenton en bespaar je liters drinkwater

Elk jaar besproeien we onze tuin gemiddeld met zo’n 1100 liter (!) drinkwater. En dat terwijl je altijd gratis hemelwater tot je beschikking kunt hebben. Met dit stappenplan van Milieu Centraal installeer je binnen een paar uurtjes je eigen regenton.

Voordelen

Het installeren van een regenton heeft veel voordelen. Je gebruikt regenwater in plaats van kraanwater. Dat is een stuk duurzamer. Doordat het regenwater niet in het riool terechtkomt, wordt het niet onnodig gezuiverd. Je verkleint ook nog eens de kans dat het riool overbelast raakt. 

Meer handige tips voor je tuin?

Schrijf je dan in voor de Morgen kan groener nieuwsbrief

Een goede voorbereiding is 't halve werk

Er zijn regentonnen in verschillende vormen en maten te krijgen. Bij hevige regenval vangt een regenton niet al het water op. Bedenk dus goed waar je het overtollige water naartoe leidt, bijvoorbeeld naar de tuin of het riool.

Door voor een regenton met vulautomaat te kiezen, loopt het regenwater naar het riool als de ton vol is. Wil je het water je tuin in laten lopen? Kies er dan voor om de regenpijp af te koppelen

Wist je dat je in sommige gevallen subsidie kunt krijgen voor het plaatsen van een waterton? Check snel of je er recht op hebt!

Groene subsidiewijzer

Dit heb je nodig

  • Een regenton met deksel
  • Een vulautomaat
  • Een bladvanger (eventueel)
  • Een verhoging (bijvoorbeeld een regentonvoetstuk of een stapeltje tegels)
  • Een zaag
  • Schuurpapier (fijn/grof)
  • Een meetlint
  • PVC-lijm
Een regenton met een zwarte gieter in een tuin

1. Bepaal de plek voor de regenton

Kijk waar de regenpijpen zitten en kies een plek. Plaats de regenton bij voorkeur in de schaduw.
 

2. Maak een verhoging

Bouw een verhoging waar je regenton op komt te staan. Door de ton hoger te zetten, zet je straks gemakkelijk een gieter onder het kraantje. De verhoging krijg je bij de waterton geleverd of bouw je zelf met een stapel oude tegels of stenen.

3. Meet de hoogte van de opening

Plaats de regenton op de verhoging. Meet vervolgens hoeveel centimeter de vulopening van de ton zit ten opzichte van de grond. Markeer deze hoogte op de regenpijp.
 

4. Plaats de vulautomaat

Pak je zaag erbij en verwijder een stuk van ± 5 centimeter uit de regenpijp. Installeer de vulautomaat ertussen. Past het goed? Schuur dan de aansluitingen lichtjes op, maar lijm de automaat nog niet vast.

5. Sluit de vulautomaat aan

Sluit de vulautomaat aan op de regenton. Dit doe je met het verloopstukje. Als alles goed past, schuur je de aansluitingen weer licht op. Nu kun je ze ook aan elkaar lijmen. 
 

6. Testen maar!

Giet wat water in de goot zodat het door de regenpijp loopt. Check of het water in de regenton terecht komt, zonder via de aansluitingen te lekken.

In dit artikel houden we de tips aan van Milieu Centraal.

12 straten groen

Bewoners uit twaalf verschillende gemeenten in Nederland steken hun handen uit de mouwen om hun straat met elkaar te vergroenen.

12 straten groen is vanaf zaterdag 2 september om 19.00 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1.

Presentatie 12 straten groen

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg