Nonnenklooster herontdekt

Jerusalem, 2 augustus 2022 - Israëlische soldaten hebben resten van een 1500 jaar oud nonnenklooster teruggevonden in een militair gebied ten noordoosten van de Israëlische stad Shoham. Zij beschadigden delen van de site tijdens een manoeuvre, zo maakte de Israel Antiquities Authority (IAA) gisteren bekend. 

Nadat een klein deel van de ruïnes was beschadigd door militaire activiteiten, nam het leger het initiatief tot het blootleggen van de site, legde opgravingsdirecteur Issi Kornfeld uit. Volgens de plaatselijke media is het een van de oudste bekende kloosters in Israël.

Oorspronkelijk hadden de Britse ontdekkingsreizigers Claude Reignier Conder en Horatio Herbert Kitchener het kloostercomplex reeds in de 19de eeuw ontdekt. Eerste onderzoeken volgden in 1978 en 1983, voordat het complex in 2002 werd blootgelegd in verband met wegenbouwwerkzaamheden onder leiding van de Israëlische archeologen Uzi Dahari en Jechiel Zellinger.

Daarbij kwamen twee gebouwen tevoorschijn, waaronder een kerk met een kleurrijk vloermozaïek waarop taferelen uit de dieren- en plantenwereld zijn afgebeeld. Verder bestaat het herontdekte complex uit een inkomhal, slaapzalen, kluizenaarscellen, een toren en een crypte met vier vrouwenskeletten, aldus de verklaring. Het tweede gebouw bevatte een keuken, een refter en een pelgrimsherberg.

Er werd ook een vrouwenbegraafplaats gevonden, die volgens de plaatselijke media gedurende een periode van 1000 jaar werd gebruikt voor zowel christelijke vrouwen als moslima’s. Het oudste gebouw op de site is een rotsgraf uit de derde eeuw.

Archeologen achten het mogelijk dat het klooster de begraafplaats herdenkt van Hannah, die volgens de Bijbel door goddelijke tussenkomst de moeder werd van de profeet Samuel. De connectie met Hannah kan de plaats tot een bedevaartsoord gemaakt hebben voor vrouwen die hoopten zwanger te worden.

Volgens de IAA kan de mozaïekvloer van de kerkruïnes worden bezocht na voorafgaande coördinatie met het leger.