Hubkes

Breda, 3 november 2021 - Vandaag wordt in een aantal diocesen de gedachtenis van de heilige Hubertus van Luik gevierd. In Nederland gebeurt dat alleen in de bisdommen Breda, ‘s-Hertogenbosch en Roermond. In sommige parochies wordt op deze dag nog de traditie van de Sint-Hubertusbroodjes (‘hubkes’ in dialect) in ere gehouden.

In Breda heeft bakker Paul van den Bogaert de afgelopen nacht 750 hubkes gebakken. Voordat de winkel vanochtend openging werden de broodjes eerst door een priester gezegend, meldt BN De Stem. 

Zonder zegening geen hubkes: ‘Vroeger gingen de bakkers met karren vol naar de kerk’

In Zeeland bestaat de Hubertustraditie nagenoeg niet. Toch is er één katholieke kerk waar er hubkes worden ingezegend: de Bonifaciuskerk in Kwadendamme op Zuid-Beveland. Volgens Omroep Zeeland is deze uit Brabant overgewaaide traditie niet meer weg te denken uit het Bevelandse dorp. De Hubertusviering heeft dit jaar echter al afgelopen zaterdag plaatsgehad.

De Hubertusbroodjes waren oorspronkelijk bedoeld als een middel tegen hondsdolheid. 

Dat 3 november ook de opening van het jachtseizoen is, hangt samen met de legende van Hubertus. Deze Aquitaanse edelman uit de achtste eeuw zou zich tijdens een jachtpartij op Goede Vrijdag hebben bekeerd nadat hij een crucifix tussen het gewei van een door hem neer te schieten edelhert had gezien. 

Hubertus werd bisschop van Tongeren-Maastricht en later van Luik. Hij hield zich voornamelijk bezig met de verkondiging van het Evangelie in het heidens gebleven gebied van de Ardennen en in Brabant. Hubertus (Huybrecht in het Vlaams) bracht het lichaam van zijn voorganger Sint-Lambertus naar Luik. In die stad vestigde Hubertus definitief de zetel van zijn bisdom.

De heilige bisschop stierf op 30 mei 727 in Fura (Tervuren bij Brussel of Voeren tussen Maastricht en Luik). Op 3 november 743 werd zijn lichaam overgebracht naar de kathedraal van Luik; de derde november werd gekozen als zijn feestdag op de liturgische kalender. In 825 vond hij zijn laatste rustplaats in het benedictijnenklooster van Andages in de Ardennen, dat sindsdien Saint-Hubert wordt genoemd. Vanuit Saint-Hubert verbreidde zich de verering van Hubertus als patroon van de jagers.