Jeruzalem, 16 mei 2021 - Het conflict tussen Israëliërs en Palestijnen heeft weer een grimmige mijlpaal bereikt. Het Israëlische leger meldt dat sinds 10 mei ongeveer drieduizend raketten op Israël zijn afgevuurd vanuit de Gazastrook. Internationaal groeit de bezorgdheid over het groeiende aantal burgerdoden. De paus noemde de dood van onschuldige mensen vandaag “onacceptabel”.
Israël en militante Palestijnen bestoken elkaar al ongeveer een week. Hamas vuurt doorlopend raketten af en Israël slaat terug met luchtaanvallen. Die zouden volgens plaatselijke autoriteiten alleen op zondag al het leven hebben gekost aan 33 Palestijnen, onder wie 13 kinderen. Het dodental in de verarmde Palestijnse enclave steeg daarmee naar 181. Aan de Israëlische kant van de grens zouden sinds het begin van de Gazacrisis tien doden zijn gevallen.
De paus zei vandaag in zijn Regina Cæli-toespraak: “Ik volg met grote bezorgdheid wat er in het Heilig Land gebeurt. Dezer dagen hebben gewelddadige gewapende conflicten tussen de Gazastrook en Israël de overhand gekregen, en deze dreigen te ontaarden in een spiraal van dood en verderf. Talloze mensen zijn gewond geraakt, en veel onschuldige mensen zijn gestorven. Onder hen zijn kinderen, en dit is verschrikkelijk en onaanvaardbaar. Hun dood is een teken dat men niet aan de toekomst wil bouwen, maar die wil vernietigen. Bovendien is de toename van haat en geweld die verschillende steden in Israël treft, een ernstige wond voor de broederschap en het vreedzaam samenleven van burgers, die moeilijk te helen zal zijn als wij ons niet onmiddellijk openstellen voor de dialoog.”
“Ik vraag me af: waar zullen haat en wraak toe leiden?”, vervolgde de paus in zijn toesprak tot gelovigen op het Sint-Pietersplein. “Denken we echt dat we vrede kunnen stichten door de ander te vernietigen? In naam van God die alle mensen heeft geschapen, gelijk in rechten, plichten en waardigheid, en die hen heeft opgeroepen als broeders en zusters onder elkaar samen te leven roep ik op tot kalmte en, aan hen die daarvoor verantwoordelijk zijn, tot het staken van het wapengekletter en tot het bewandelen van de paden van vrede, ook met de hulp van de internationale gemeenschap. Laten we onophoudelijk bidden dat Israëliërs en Palestijnen de weg van dialoog en vergeving mogen vinden, dat zij geduldige bouwers van vrede en gerechtigheid mogen zijn, die zich stap voor stap openstellen voor een gemeenschappelijke hoop, voor een samenleven van broeders.”
Israël zegt burgerslachtoffers te willen voorkomen en verwijt Hamas militaire doelen te plaatsen in dichtbevolkte gebieden. De Israëlische luchtmacht blies gisteren in Gaza ook een toren op met kantoren van internationale media, waaronder Associated Press (AP). Dat was volgens Israël een legitiem doelwit omdat ook Hamas kantoren zou hebben gehad in het gebouw en burgers tijdig waren gewaarschuwd dat ze moesten evacueren.
AP veroordeelde de aanval en vroeg Israël om met bewijs te komen. “We hebben geen aanwijzingen gehad dat Hamas in het gebouw zat of actief was in het gebouw”, zei de Amerikaanse nieuwsorganisatie in een verklaring. Een bron rond de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken verklaarde volgens de krant The Jerusalem Post dat de VS bewijs is getoond dat Hamas wel degelijk vanuit het gebouw opereerde. “Ik begrijp dat ze genoegen hebben genomen met die verklaring.”
Israël ervaart volgens de krant ook nog voldoende steun in het buitenland. Uit een analyse van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zou zondag naar voren zijn gekomen dat “80 procent van de 90 landen die we de afgelopen dagen hebben gesproken met officiële verklaringen zijn gekomen waarin ze het Israëlische recht op zelfverdediging steunen”, aldus een ingewijde. “Ze roepen ons niet op de operatie te stoppen.”
Het ernstigste gewapende conflict in het gebied sinds 2014 escaleerde ongeveer een week geleden. De raketbeschietingen begonnen op 10 mei en volgden op rellen bij de Al-Aqsamoskee op het Tempelplein in Jeruzalem. Daar botste de Israëlische oproerpolitie in de dagen ervoor herhaaldelijk met Palestijnse betogers. Er werd met stenen gegooid en traangas afgevuurd. Honderden Palestijnen en tientallen agenten raakten gewond.
De aanleiding voor de woede tegen de Israëlische regering is de geplande uitzetting van Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem, omdat die moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten.