Susteren, 17 juli 2022 - Volgende maand wordt in het Nederlands-Limburgse stadje Susteren na acht jaar weer de Heiligdomsvaart gehouden. Eigenlijk zou het vorig jaar zijn georganiseerd, maar vanwege de coronapandemie werd het een jaar uitgesteld. Het is nu 575 jaar geleden dat dit religieuze festijn voor het eerst plaatshad.

Van 26 augustus tot en met 11 september staat Susteren weer in het teken van de verering van de relieken van heiligen die daar meer dan duizend jaar geleden leefden. Naast kerkdiensten en processies wordt ook tien keer het openluchtspel ‘Weerlicht der eeuwen’ opgevoerd. 

In een pauselijk document dat dateert van 1447 wordt voor het eerst vermeld dat er in Suëstra (thans Susteren) relieken aan pelgrims in het openbaar worden getoond. Net als 575 jaar geleden gebeurt dat deze zomer weer. In de periode van de Heiligdomsvaart is er dagelijks gelegenheid om de relieken in de Sint-Amelbargabasiliek te bekijken en te vereren. Op zondag 4 september trekt er een stoet met meer dan duizend in historische kostuums gestoken figuranten door Susteren. Zij beelden de geschiedenis van het stadje uit. In het tweede deel van de stoet worden de relieken van onder anderen de heiligen Gregorius, Albericus, Amelberga, Benedicte en Cecilia plechtig rondgedragen. 

De Heiligdomsvaart wordt op vrijdag 26 augustus geopend met een pontificale eucharistieviering en de onthulling van een kunswerk. Daags erna gaat op het Salvatorplein het openluchtspel ‘Weerlicht der eeuwen’ in première: een kleurrijk schouwspel met ruim 150 acteurs. Tegen de achtergrond van de Sint-Amelbergabasiliek beelden zij een kroniek uit van legendarische gebeurtenissen in het Maasland in de vroege Middeleeuwen, zoals de stichting van een abdij in Susteren door niemand minder dan de heilige Willibrord en na een verwoesting de wederopbouw van die abdij door abdis Amelberga.

Tijdens de Heiligdomsvaart zijn er dagelijks vieringen in de basiliek. Verspreid over verschillende dagen komen bijna alle Nederlandse bisschoppen alsook bisschoppen van Hasselt, Luik, Aken en Münster naar Susteren. 

Op zondag 28 augustus vindt er een openluchtmis plaats, die door KRO-NCRV rechtstreeks op televisie wordt uitgezonden.

Oude traditie

Al sinds de Middeleeuwen is er sprake van heiligdomsvaarten die om de zeven jaar plaatsvinden. Sommige verdwenen in de loop van de jaren en werden later weer in ere hersteld. In het bisdom Roermond bestaan er nog twee: in Susteren en Maastricht. In Duitsland zijn er drie: Aken, Kornelimünster en Mönchen-Gladbach. In België zijn er onder andere zevenjaarlijkse bedevaarten in Hasselt, Tongeren, Sint-Truiden en Huy. Een bijzondere variant hierop is de Harlindis- en Relindisommegang in Maaseik, die maar eens in de 25 jaar plaatsvindt.

Deelnemers van de historische reliekenstoet rusten even uit. De stoet is onderdeel van het religieus-culturele evenement de Heiligdomsvaart, de zevenjaarlijkse traditie waarbij relieken van heiligen aan het publiek worden getoond. ANP MARCEL VAN HOORN