Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk, Bergen op Zoom
Verkondiging door pastoor Paul Verbeek
Lezingen:
Genesis 2, 18-24
Hebreeën 2, 9-11
Marcus 10, 2-16
Het is niet goed dat de mens alleen blijft!
Met deze mooie gedachte van God opent de eerste lezing vandaag. Het komt uit het eerste boek van de bijbel. God acht het niet goed voor de mens om alleen op de wereld te moeten zijn. Het is zijn vaste overtuiging dat de mens hierdoor niet gelukkig wordt. Hij gaat een maatje voor hem maken.
Vanaf ons eerste begin mogen we gericht zijn op de ander. Hierin ligt de sleutel tot geluk en ware vreugde.
Wat doet deze gedachte van God met de moderne mens in onze tijd? Het lijkt erop dat velen denken dat op jezelf zijn, je eigen ontplooiing, opkomen voor je eigen belangen je gelukkig maakt. Immers we leven in het ik-tijdperk, waarin het individualisme hoogtij viert.
Maar klopt dat? Zijn we op deze manier gelukkig of is de prijs die we hiervoor betalen niet te hoog? Hoeveel mensen kwijnen weg van eenzaamheid en verdriet? Ze voelen zich niet gezien en gehoord. Soms zoeken ze hun heil zelfs bij huisdieren, die mensen moeten vervangen. Ze missen juist een maatje en tochtgenoot.
Misschien vinden velen het niet leuk om te moeten toegeven dat God toch gelijk heeft, ook in onze tijd: Het is niet goed dat de mens alleen blijft. Jezus zendt zijn leerlingen ook twee aan twee uit. Hij weet als Zoon van God hoe het werkt. Met twee kun je meer dan alleen. Je hebt de onderlinge steun en vriendschap nodig. Als we in onze tijd leerlingen van Jezus willen zijn, mogen we dat dus samen doen. Een grondwaarde hiervoor is de onderlinge trouw. Als we zoeken naar verbinding, wat een sleutelwoord aan het worden is in onze tijd, is onderlinge trouw wezenlijk voor de band.
Elkaar verstoten en afschrijven past niet bij een leerling van Jezus. Dan sluiten we voor elkaar deuren, die anders open waren. Het voelt niet goed om voor een gesloten deur te staan. Je staat dan buiten en dat kan koud aanvoelen met alle gevolgen van dien. De mens die iedere keer voor een gesloten deur staat, voelt zich verstoten en alleen op de wereld.
Maar het is niet goed dat de mens alleen blijft!
Jong geleerd is oud gedaan, is een bekend spreekwoord. Daarom is Jezus verontwaardigd wanneer de leerlingen de kinderen bars afwijzen. Dit past niet bij zijn leerlingen. Ze moeten juist gericht zijn op de kleinen en kwetsbaren in onze samenleving. Daarom genieten de kinderen de bescherming van Jezus en krijgen ze zijn zegen.
Als wij authentieke getuigen willen zijn van de Heer moeten we juist kinderen veiligheid bieden en tot zegen zijn. Dan kunnen ze uitgroeien tot volwassen leerlingen, die met vreugde getuigen van de Blijde Boodschap. Volgens paus Franciscus kunnen juist de ouderen de brug slaan naar de jongeren.
Beide leeftijdsgroepen kunnen blijkbaar gemakkelijk gemeenschapszin tot stand brengen.
Hopelijk werkt dit aanstekelijk voor de middengroep.
Dit mag ik regelmatig ervaren in de getuigenissen van kleinkinderen bij het afscheid van hun opa of oma. Juist opa en oma zetten in op een echte goede band.
Ze weten als geen ander dat het niet goed is dat de mens alleen blijft.