27-01-2019

In het Metro Park ten zuidoosten van Panama-Stad heeft gisteravond (plaatselijke tijd) de vigilie van de Wereldjongerendagen plaatsgevonden. Naar schattingen van het Vaticaan waren 600.000 jongeren onder de blote hemel bijeengekomen voor een viering vol muziek, dans, getuigenissen en gebed. Op het hoge podium was paus Franciscus gezeteld, die halverwege de avond een toespraak tot de menigte hield. 

Onder de sprekers waren jonge ouders van kinderen met het syndroom van Down, een drugsverslaafde en een jonge Palestijnse vrouw. De paus zei daarna over hun getuigenissen: “Is iemand niet, alleen omdat hij gehandicapt of kwetsbaar is, de liefde waardig? Is iemand niet, alleen omdat hij ziek is of in de gevangenis zit, de liefde waardig?” Franciscus riep de jongeren vervolgens op het leven in liefde te aanvaarden en wel “zoals het komt, in al zijn breekbaarheid en beperkingen en in al zijn tegenspraken en zinloosheid”. Want “alleen wat men liefheeft, kan gered worden”, aldus de Heilige Vader.

De pontifex riep regeringsleiders en werkgevers op de jeugd een goede opleiding te geven en eerlijk betaald werk in het vooruitzicht te stellen. Maar het belangrijkste is, vervolgde Franciscus, om jongeren de kans te bieden een zinvol bestaan te leiden. Dromen over een toekomst gaat volgens de paus niet alleen om een antwoord te vinden op de vraag ‘Waarom leef ik?’, maar vooral ook op de vraag ‘Voor wie leef ik?’ Vele jonge mensen vragen zich tegenwoordig niet meer af of God wel bestaat, omdat ze het gevoel hebben dat ze zelf voor andere mensen zijn opgehouden te bestaan, aldus Franciscus.

Het meest schadelijke voor een mensenleven is volgens de paus “op de grond te blijven liggen en zich niet te laten helpen”. De christelijke boodschap leert dat de wereld niet beter zou zijn “als er minder zieken, zwakken, gebrekkige en oudere mensen of minder zondaars zouden zijn”. Het rijk der hemelen komt pas tot stand als er meer mensen zijn die bereid zijn en de moed opbrengen om te geloven in de “veranderende kracht van de liefde van God”, preekte hij.

Aan het einde van de gebedswake vond in stilte de aanbidding van het Allerheiligste Sacrament plaats. Daarop nam de paus – zijn handen gehuld in een velum – de monstrans vast en zegende hij de menigte met de Heilige Hostie.

Na afloop van de vigilieviering bleef een groot deel van de aanwezigen op het veld om er de nacht door te brengen. Want zondag vindt daar de slotmis van de Wereldjongerendagen plaats, die naar verwachting een nog grotere mensenmassa zal opleveren. Het Metro Park is voor de gelegenheid omgedoopt in Campo San Juan Pablo II, vernoemd naar paus Johannes Paulus II, die in 1984 de Wereldjongerendagen in het leven riep.