De 42-jarige Viktoria Knopova woont in Kyiv, maar heeft door de Oekraïense invasie moeten vluchten naar een veiliger gebied. Ze is moe en bezorgd over hoe het nu verder zal gaan. Wij belden met haar en vroegen hoe het met haar gaat.

Viktoria Knopova

Ze neemt ons mee naar het moment van de invasie. "Het was een vreselijk moment", vertelt ze tijdens het videobellen. "Mijn man kijkt ‘s ochtends altijd het nieuws en hij zag dat Oekraïne binnen werd gevallen. We wisten dat er iets zou gaan gebeuren in het oosten, maar niet dat heel Oekraïne en Kyiv aangevallen zouden worden."

Het geluid van gevaar

Ze heeft het gevoel dat ze nu op een goede plek zit. "Ik denk dat we op dit moment veilig zijn. We horen wel schoten, explosies en vliegtuigen die overvliegen, maar we zien ze niet. De wegen naar het dorp waar we nu zitten zijn geblokkeerd met zandzakken die daar zijn neergelegd, mijn man heeft ook geholpen."

Ik ben altijd alert, omdat je nooit weet wat er gaat gebeuren

Het is al jaren enorm onrustig in Oekraïne, maar ze heeft nog nooit eerder moeten vluchten. "Ik ben gevlucht vanuit Kyiv, dat deed ik samen met mijn man. Mijn vader zou ons uit het westen ophalen, maar hij kon niet meteen komen omdat de bruggen op waren geblazen. Nu zit ik met mijn ouders en mijn man voor zover het voelt veilig. We zitten in een dorpje vlakbij Vasylkiv. Ik ben altijd alert, omdat je nooit weet wat er gaat gebeuren."

Haar grootste zorg

Sluit het luchtruim, klinkt de noodoproep van Viktoria. "Het gevaar komt van boven, niet van de soldaten die hier nu zijn. We zijn het meeste bang voor wat er vanuit de lucht komt."

Maar het gevaar komt niet alleen vanuit de lucht, vertelt Viktoria. Het zit ‘m ook in de berichtgeving. "Als je het Oekraïense nieuws en het Russische nieuws met elkaar vergelijkt, zie je twee totaal tegenovergestelde beelden. Wat het Russische nieuws zegt is verre van de realiteit. Daarom hoop ik dat de Russen alternatieve nieuwsbronnen zoeken om te zien wat er écht gebeurt, want wat de Russische propaganda zegt is één grote leugen. Ik spreek even goed en vloeiend Oekraïens en Russisch en zoiets als dit heb ik nog nooit meegemaakt. Dit is geen oorlog tussen talen, geen speciale operatie, maar een aanval van Poetin op ons. Ik wil dat de Russen de échte realiteit gaan zien."

 

De eerste twee nachten heb ik niet geslapen, want bij elk geluid ben je bang

De situatie is te onzeker om een planning te hebben die Viktoria volgt. "Nee, we leven van dag tot dag, maar we hebben nog geen plannen om te vluchten, omdat we ons nu veilig genoeg voelen. Toch gaat vannacht moeilijk zijn (we spraken met Viktoria op 28 februari 2023, red.), ik denk niet dat ze gaan stoppen vannacht. Je hoort altijd dat er iets gebeurt. De eerste twee nachten heb ik niet geslapen, want bij elk geluid ben je bang. Maar uiteindelijk raak je eraan gewend en kan je slapen. Maar ik slaap nog steeds niet diep, daar voel ik me te bezorgd voor. Pas wanneer ik te moe ben door alles, kan ik echt slapen."

We mogen nu tot acht uur ‘s avonds naar buiten

Viktoria is docente hoge wiskunde aan de Nationale Universiteit, maar haar dagelijks leven staat nu in het teken van hele andere gebeurtenissen. "We mogen nu tot acht uur ‘s avonds naar buiten. Als je daarna nog buiten bent, word je gezien als onderdeel van de verdediging, of soms zelfs als vijand. Daarom zorg ik er altijd voor dat ik ruim voor acht binnen ben. Bij de supermarkten staan overdag hele lange rijen, soms sta je bij de grote supermarkten wel veertig minuten te wachten tot je naar binnen kan, omdat er maar een beperkt aantal mensen binnen mag zijn. Dat is veiliger."

Schrijf je in voor M's nieuwsbrief