Ruim twee keer zoveel personen als vóór de coronacrisis melden dat zij slachtoffer zijn geworden van sextortion, het ongewenst verspreiden van naaktfoto’s en -filmpjes. Dat meldt Arda Gerkens, directeur van het Expertisecentrum Online Kindermisbruik, het EOKM, aan Pointer.
Bij sextortion worden vaak jongeren afgeperst met naaktbeelden die zij hebben gestuurd naar een crimineel, die zich voordoet als een leuke, geïnteresseerde jonge man of vrouw. Gerkens: “Wij zien bij sextortion vooral jongeren tot 26 jaar. Jongens worden vaker afgeperst voor geld, meisjes worden vaker afgeperst om seks te hebben met de dreiger, of om meer naaktbeelden te blijven sturen.” De jongeren worden soms zelfs gedwongen om hun bankrekening ter beschikking te stellen voor criminele transacties.
Piekeren tijdens lockdown
De stijging van het aantal meldingen tijdens de coronalockdown wijt Gerkens aan het gebrek aan afleiding: omdat jongeren niet naar school gaan en minder vrienden zien, hebben ze meer tijd om online te zijn. Sextortion is een thema dat omringd is met schaamte. Gerkens: “Wij denken dat het aantal daadwerkelijke gevallen vele malen hoger ligt dan het aantal meldingen, omdat veel slachtoffers geen melding durven of willen maken, uit angst of schaamte.”
Wetgeving niet meer van deze tijd
In de Leidse sextortion-zaak ‘Padhuis’ werd onlangs het eerste lid van een criminele bende veroordeeld, die honderden minderjarige jongens verleidde om naaktbeelden te sturen via sociale media als Snapchat en Instagram, om hen vervolgens af te persen voor bedragen die oplopen. “Er waren wel honderden slachtoffers, maar slechts een fractie deed aangifte”, zegt officier van justitie Robert Tuinenburg. “Het lijkt erop dat de huidige wetgeving voornamelijk de daders beschermt, en niet de slachtoffers.”
Gerkens ziet regelmatig dat jongeren bang zijn dat de beelden uitlekken. Zo bang, dat de jongens in de meeste gevallen meteen besluiten te betalen, en de meisjes ook overwegen om toch seks te gaan hebben met de dreiger. “Dan hopen ze er vanaf te zijn, maar vaak wordt er dan juist nóg meer geld van ze gevraagd.” De schaamte bij de slachtoffers is dan zodanig groot, dat ze tot alles bereid zijn om uitlekken te voorkomen. “Sextortion, dus seksuele afpersing, is meer dan een pesterijtje met een rondgaande naaktfoto, er wordt serieus geld mee verdiend door criminele bendes.”