Chicago, 9 mei 2025 – De Amerikaanse misbruikslachtofferorganisatie SNAP liet gisteren kort nadat bekend was geworden dat Robert Prevost tot paus was gekozen, blijken bezorgd te zijn over het aantreden van Leo XIV. In het verleden zou hij volgens SNAP van seksueel kindermisbruik beschuldigde geestelijken het hand boven het hoofd hebben gehouden. Prevost zelf heeft deze aantijgingen verworpen.
Op de website snapnetwork.org staat dat Prevost als provinciaal-overste van de augustijnen het de pedofiele pater James Ray in 2000 had toegestaan om in een priorij in Chicago te wonen die vlakbij een basisschool stond. Tegen deze priester van de augustijner orde waren al in 1991 beperkende maatregelen genomen.
Wat SNAP er niet bij vermeldt is dat Prevosts handtekening – volgens John L. Allen jr. – in feite een formaliteit was voor een reeds gesloten deal tussen het aartsbisdom en de geestelijk adviseur van de beschuldigde priester en toezichthouder op een veiligheidsplan.
SNAP maakt verder ook gewag van Prevosts vermeende nalatigheid toen bij bisschop was van het Peruviaanse bisdom Chiclayo (2016-2022). Drie slachtoffers van een pedofiele priester meldden zich in 2022 bij de burgerlijke autoriteiten nadat er volgens hen geen beweging was gekomen in hun kerkrechtelijke zaak die via het bisdom Chiclayo was ingediend. “De slachtoffers beweerden sindsdien dat Prevost er niet in slaagde een onderzoek in te stellen, onvoldoende informatie naar Rome stuurde en dat het bisdom de [beschuldigde] priester toestond om door te gaan met het opdragen van de mis, waarbij ze foto's van de priester die de mis opdroeg na hun klacht bij hun brief voegden”, aldus SNAP.
De Peruviaans onderzoeksjournalist Pedro Salinas zocht deze zaak uit en kwam tot de conclusie dat de aantijgingen aan het adres van bisschop Prevost op niets zijn gebaseerd en “absoluut vals” zijn. Het zou volgens Salinas gaan om een complot van ultraconservatieve groeperingen tegen de latere paus.
Toen Prevost in 2014 apostolisch administrator van Chiclayo was benoemd, kwam hij terecht in een sterk gepolariseerde kerk. Zelfs het Peruviaanse episcopaat was verdeeld tussen een linkervleugel die dicht bij de beweging van bevrijdingstheologie stond en een rechtervleugel die tegen Opus Dei zou aanschurken. In die onstabiele mix werd Prevost gezien als een gematigde kracht.