Parijs, 27 oktober 2024 – Het rooms-katholieke aartsbisdom Parijs heeft het ongewijzigde standpunt van de Katholieke Kerk in Frankrijk met betrekking tot de vrije toegang tot kerken en kathedralen bevestigd. Aanleiding is het recente voorstel van de Franse cultuurminister Rachida Dati om 5 euro per persoon voor een bezoek aan de Notre-Dame de Paris te heffen; deelnemers aan de liturgie in de Parijse kathedraal zouden er van worden vrijgesteld.
In een communiqué zegt het aartsbisdom dat de gratis toegang tot kathedralen en kerken wordt gerechtvaardigd door zowel de bepalingen van de wet uit 1905 die Kerk en Staat scheidt als door de fundamentele missie van kerken: “het onvoorwaardelijk en daarom noodzakelijk gratis verwelkomen van alle mannen en vrouwen, ongeacht hun religie of geloof, hun opvattingen of hun financiële middelen.”
24.10.2024 – Mogelijk entreegeld voor Notre-Dame van Parijs buiten kerkdienst
De Onze-Lieve-Vrouwkathedraal van Parijs is eigendom van de staat, maar de rooms-katholieke geloofsgemeenschap heeft het exclusieve recht om er haar eredienst te houden.
Geen onderscheid
“In de Notre-Dame wordt nooit onderscheid gemaakt tussen pelgrims en bezoekers: de diensten worden gevierd tijdens het bezoek en het bezoek gaat door tijdens de diensten”, luidt het in het communiqué. “Zoals ook elders in Europa het geval is, zou het instellen van verschillende toegangsvoorwaarden voor pelgrims en bezoekers leiden tot een fysieke scheiding die hun de onderlinge verbondenheid zou ontnemen die de essentie van de plek is, en hun zou verhinderen het monument in zijn geheel en zijn oneindige schoonheid te ervaren.”
De geloofsgemeenschap van de Parijse kathedraal argumenteert verder dat ook vanuit praktisch oogpunt het zeer complex is om “onderscheid te maken tussen bezoekers, pelgrims en gelovigen”.
De kathedrale gemeenschap vergeet bovendien niet “dat sommige van dezelfde bezoekers die men nu wil betrekken al blijk hebben gegeven van hun onwrikbare gehechtheid aan de Notre-Dame door de historische restauratie van het gebouw volledig te financieren”.
Het behoud van het religieuze erfgoed van Frankrijk is volgens het aartsbisdom een onderwerp dat veel mensen, gelovigen en niet-gelovigen, na aan het hart ligt en dat gezamenlijke aandacht verdient. “Er kunnen andere wegen worden bewandeld dan die van het belasten van bezoekers aan de Notre-Dame.” Gevreesd wordt dat entreegeld ertoe leidt dat mensen afzien van het bezoeken van een kathedraal die van nature voor iedereen toegankelijk is.
Heropening en kerkwijding
Op maandag 15 april 2019 werd het schip van de Notre-Dame verwoest door een hevige brand. “We zullen de kathedraal heropbouwen en nog mooier maken dan hij al was. Ik wil dat dit binnen vijf jaar gebeurt”, zei de Franse president Emmanuel Macron daags nadat het iconische godshuis voor een groot deel in vlammen was opgegaan.
Macron heeft woord gehouden. De driedaagse heropening van de kathedraal zal over veertig dagen beginnen. De eerste ceremonie vindt plaats op zaterdagavond 7 december; het betreft de officiële overdracht van de Notre-Dame door de staat aan het aartsbisdom Parijs, de rechtmatige gebruikster; het ‘wekken’ van het grote orgel; en een vesperdienst met een zegening, afgesloten met een Te Deum. Op zondagochtend 8 december, op de Tweede Zondag van de Advent, vindt de eerste hoogmis plaats; voorafgaande aan de eucharistische dienst ondergaat de kathedraal de kerkwijding, waarbij het hoofdaltaar met chrisma wordt gezalfd. Op maandag 9 december wordt in de nieuw gewijde kathedraal het hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria gevierd.