Warschau (The Tablet) 4 november 2021 - De regering van Polen heeft een bemiddelingsaanbod van de katholieke primaat van het land afgewezen, nadat een minister geweigerd had de internationale liefdadigheidsinstelling Artsen zonder Grenzen toe te staan vluchtelingen te helpen die aan de oostgrens met Wit-Rusland gestrand zijn. 

“De minister in kwestie ziet geen mogelijkheid om samen te werken met medici van niet-gouvernementele organisaties”, zei aartsbisschop Wojciech Polak van Gniezno. “Maar nogmaals, ik verklaar dat de Kerk en ikzelf bereid zijn alle mechanismen te steunen om de vluchtelingen te helpen. Ik ben er zeker van dat wij, door solidair te handelen in naam van de menselijkheid en in een geest van goede wil, diegenen kunnen helpen die in hun leven en gezondheid worden bedreigd, zonder de veiligheid van onze grenzen te ondermijnen.”

De 56-jarige kerkleider, die als aartsbisschop van Gniezno de titel ‘Primaat van Polen’ draagt, gaf de reactie door van minister Mariusz Kamiński van Binnenlandse Zaken, op zijn medio oktober gedane oproep om artsen van de in Parijs gevestigde liefdadigheidsinstelling toestemming te geven om hulp te bieden aan de gestrande vluchtelingen.

Mgr. Polak zei dat er reeds hulp werd verleend door de Poolse kerkelijke organisatie Caritas, alsmede door priesters en parochies van het aartsbisdom Białystok van het land.

Hij voegde er echter aan toe dat lokale dorpelingen ook bereid waren om de vluchtelingen te helpen, terwijl veel politieagenten, soldaten en grenswachten sympathiek stonden tegenover “de tragedie en het ongeluk van mensen die zijn bedrogen om het slachtoffer te worden van schandelijke politieke spelletjes”.

De Poolse president Andrzej Duda riep in september de noodtoestand uit aan de grens, na beweringen van ambtenaren van Polen en de Europese Unie dat het in diskrediet geraakte bewind van president Alexander Loekasjenko van Wit-Rusland migranten, meestal uit Iran, Irak, Syrië en Afghanistan, naar het gebied had vervoerd om Polen onder druk te zetten als vergelding voor Westerse sancties. 

Hulporganisaties hebben Polen echter beschuldigd van het blokkeren van behoorlijke asielprocedures en het bijdragen aan ten minste acht sterfgevallen onder vluchtelingen door onderkoeling en uitputting, nadat het 10.000 troepen met prikkeldraad had ingezet en hulpverleners en waarnemers uit een drie kilometer lange grensstrook had geweerd. 

In zijn brief aan Kaminski riep aartsbisschop Polak op tot “concrete en dringende besprekingen” om Artsen zonder Grenzen toegang te verlenen tot het beboste grensgebied, en voegde hij eraan toe dat hij persoonlijk bereid was te helpen zorgen voor “gemeenschappelijke regelingen om de nodige humanitaire acties te vergemakkelijken”.

In zijn antwoord zei de minister echter dat het gebied op bevel van de regering gesloten zou blijven voor iedereen die er niet woont, zelfs voor degenen “met volledige medische paraatheid en een oprechte bereidheid om onvoorwaardelijke hulp te bieden”.