Keulen, 22 december 2020 - Kardinaal Rainer Maria Woelki wordt ervan beschuldigd dat hij een misbruikzaak in de doofpot heeft willen stoppen. De kritiek op de aartsbisschop van Keulen heeft zich de afgelopen dagen uitgebreid.
Burgemeester Henriette Reker van Keulen en de voorzitter van de Duitse kinderbescherming, Heinz Hilgers, maken Woelki grote verwijten. Ook de voormalige aartsdiocesane commissaris voor misbruikzaken, Christa Pesch, heeft zich inmiddels uitgesproken, meldt KNA.
Pesch beweert tegenover de Kölner Stadt-Anzeiger dat Woelki noch zijn voorganger Joachim Meisner openheid van zaken heeft gegeven in een misbruikzaak die zich afspeelde in de jaren zeventig.
Het specifieke geval betreft de inmiddels overleden Düsseldorfse priester O., die is beschuldigd van seksueel misbruik van een kleuterschoolleerling meer dan 40 jaar geleden. In die tijd liep Woelki, die toen nog diaken was, stage bij O.
In 2010 meldde het vermeende slachtoffer van O. zich bij het aartsbisdom. Diens klacht werd gegrond verklaard. In 2011 ontving deze persoon 15.000 euro, drie keer het standaardtarief, als smartengeld.
Woelki nam in 2015, enkele maanden na zijn aantreden in Keulen, kennis van de beschuldiging jegens O., maar liet na een vooronderzoek in het kader van het canoniek recht uit te voeren en de zaak aan de Congregatie voor de Geloofsleer in Rome te melden. De aartsbisschop rechtvaardigde deze actie met de toen al vergevorderde dementie van de beschuldigde priester. Bovendien zou het slachtoffer volgens Woelki hebben aangegeven geen persoonlijke confrontatie met O. te willen.
Intussen heeft de kardinaal de paus gevraagd te onderzoeken of hij plichtsverzuim volgens het kerkelijk recht heeft begaan.
“Het is moeilijk voor mij te verdragen hoe de kardinaal en de leiding van het bisdom nu de verantwoordelijkheid van zichzelf wegduwen en doorgeven aan anderen”, zei ex-commissaris Pesch tegen de Keulse krant. Zij had het aartsbisdom er in 2011 al op gewezen dat de vervolging van O. moest worden doorgezet.
Volgens Hilgerd van de Duitse kinderbescherming moeten misbruikgevallen in de katholieke kerk door onafhankelijke instanties worden onderzocht. “De opheldering van de zaken hoort in principe in externe handen”, zei hij gisteren in de Rheinische Post.
Burgemeester Reker verklaarde: “Alle gevallen van seksueel geweld in de kerk moeten zo snel mogelijk aan het licht worden gebracht en waar mogelijk moet tot vervolging worden overgegaan. Ook de Kerk, die een morele boodschap voor de wereld heeft, moet zich er natuurlijk aan houden.”
Intussen heeft de Duitse bisschoppenconferentie ook van zich laten horen. Bisschop Felix Genn van Münster wil een kerkrechterlijk onderzoek tegen zijn Keulse collega instellen.