22-05-2019

Binnen de muren van de norbertijnenabdij van Grimbergen in de Belgische provincie Vlaams-Brabant zal binnenkort voor het eerst sinds einde 18de eeuw opnieuw bier worden gebrouwen. Naast het commerciële abdijbier dat Carlsberg en Alken Maes al langer aan de man brengen, komt er een microbrouwerij in Grimbergen zelf. Met een jaarproductie van 10.000 hectoliter willen de norbertijnen het kleinschalig houden, meldt Belga. 

De brouwactiviteiten in de gebouwen van de beroemde abdij moeten in augustus starten, de vergunning is net binnen. In de tweede helft van 2020 moet het eerste brouwsel beschikbaar zijn.

De abdij werkt al vier jaar aan de plannen, legt initiatiefnemer pater Karel uit. “Op de plaats waar ooit de brouwerij heeft gestaan, gaan we de nieuwe brouwerij onderbrengen”, vertelt de norbertijn aan persbureau Belga. Sinds de Franse Revolutie werd er in Grimbergen zelf geen bier meer gebrouwen. 

De microbrouwerij is een gezamenlijk initiatief van de abdij, Carlsberg en Alken-Maes (Heineken). Alken Maes brouwt nu de verschillende Grimbergen-bieren in Alken en heeft de rechten op de verkoop in België. Elders in de wereld verkoopt Carlsberg het bier, dat het bedrijf in Frankrijk brouwt. Er zullen vijf tot tien mensen in de brouwerij werken. Van de norbertijneb zal alleen pater Karel er actief zijn.

De brouwerij zal kleine oplages ‘limited editions’ van Grimbergen brouwen. “Jaarlijks zullen we rond de 10.000 hectoliter brouwen. Dat is heel weinig en een pak minder dan Westmalle of andere abdij- of trappistbieren”, zegt Marc-Antoine Sochon, de brouwmeester van Grimbergen bij Carlsberg. 

De bieren zullen deels lokaal rond de abdij verkocht worden, maar het merendeel elders in het land en ook in andere landen, bijvoorbeeld in Frankrijk.

Pas recentelijk zijn de norbertijnen de pagina’s van de middeleeuwse boeken die al eeuwenlang in de uitgebreide bibliotheek van de abdij staan, grondiger beginnen te bestuderen om brouwtechnieken bloot te leggen die verloren waren gegaan. De abdij van Grimbergen is van plan deze informatie in zijn microbrouwerij te gebruiken om unieke en uitzonderlijke bieren te creëren met nooit eerder geproefde smaken.

De boeken dateren uit de 12de eeuw en onthullen fascinerende details over de manieren van brouwen in de abdij. De collectie overleefde de drie branden die de abdij drie keer hebben verwoest. De derde brand in 1798, tijdens de Franse Revolutie, dreigde de verzameling volledig te vernietigen. "Maar de boeken werden gered dankzij de ongelooflijke dapperheid en vindingrijkheid van de kanunniken van Grimbergen. Ze sloegen een gat in de muur van de bibliotheek en haalden in het geheim ongeveer 300 boeken weg voordat de abdij voor de derde keer in brand werd gestoken en vernield", aldus de abdij.