Jeruzalem (KAP), 10 oktober 2024 – De abt van de Abdij van de Ontslaping van de Heilige Maagd Maria (Dormitio-Abtei) op de Berg Zion in Jeruzalem beschouwt het Joods extremisme als de grootste bedreiging van christenen in het Heilig Land.
“Er zijn video's van mensen die in onze kerk zeggen dat ze alles willen vernietigen. Dat is voor ons veel bedreigender dan de raketten,” zegt abt Nicodemus Schnabel, de overste van het Duitstalige benedictijnenklooster, tegenover de Zwitserse website Kath.ch. Er zijn volgens hem mensen in Israël die “christenen haten en deze haat concreet uiten”.
Angsten
“Wij hebben totaal verschillende angsten als het gaat om dreigingsscenario's. Maar die zijn geen groot onderwerp in de wereld. Maar die zijn geen groot onderwerp in de media”, aldus Schnabel.
4 februari 2024: Abt in Jeruzalem bespuugd
De abt noemt een “kleine groep Joodse extremisten” die gerichte aanvallen hebben uitgevoerd op christenen in Jeruzalem. Volgens Schnabel zijn deze aanvallen toegenomen sinds het aantreden van de huidige Israëlische regering en sinds de radicale Itamar Ben-Gvir in december 2022 minister van Nationale Veiligheid werd. Ondanks alles zijn er echter ook “veel geweldige lokale Joden” die op vriendschappelijke voet staan met de christenen.
Monniken blijven ondanks de oorlog
Ondanks de oorlog willen de monniken in hun abdij op de Berg Zion blijven wonen, zegt de abt in het interview. “Elk van mijn medemonniken heeft voor zichzelf besloten te blijven – ook al blijft Duitsland ons vragen om te vertrekken.” Zij proberen volgens Schnabel “eilanden van hoop in een oceaan van lijden” te zijn.
De situatie is anders voor de deelnemers aan het Jeruzalem Theologisch Studiejaar in de Dormitio-Abdij. Zij werden aan het begin van de week geëvacueerd van Jeruzalem naar Rome: “De Bondsrepubliek Duitsland besloot hiertoe omdat het hier niet langer veilig was, en de meeste van onze studenten zijn Duits,” zegt Schnabel. Deze evacuatie kwam hard aan omdat de deelnemers van het academische jaar bewust wilden bidden voor de situatie in Israël en nu “met een bezwaard hart het land hebben verlaten”.
De abt belooft dat hij de dagelijkse gang van zaken in het klooster met al zijn medewerkers zal voortzetten. “Mijn belangrijkste focus ligt op dit moment op mijn werknemers. Als ik deze mensen ontsla, verander ik ze in bedelaars,” zegt Schnabel. Hij probeert hiervoor donaties in te zamelen in Europa.
Geschiedenis Dormitio-klooster
Keizer Wilhelm II was in 1898 in Palestina ter gelegenheid van de opening van een lutherse kerk in Jeruzalem. Tijdens die reis nam hij het landgoed op de Berg Zion, waar volgens een overlevering Maria zou zijn gestorven (‘ontslapen’), over van de Ottomaanse sultan Abdülhamid II. De keizer schonk de grond aan de benedictijnenabdij van Beuron in Zuid-Duitsland.
In 1906 stuurde de abt van Beuron een groep monniken naar Jeruzalem om daar een klooster te stichten. Nadat Duitsland in 1918 de oorlog had verloren werden deze benedictijnen door de Britse autoriteiten geïnterneerd op de Berg Zion. De tweede internering van de Duitse monniken vond plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog en de derde internering tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van Israël.