Westmalle (VRT) 21 januari 2021 - Het bier dat wordt gebrouwen in de Achelse Kluis mag officieel geen trappist meer heten omdat er in Achel geen monniken van de trappistenorde meer wonen. Daarom prijkt er geen zeshoekig logo ‘trappist’ meer op de etiketten van de bierflesjes uit het voormalige klooster.
Trappist is een beschermde merknaam, legt Dom Nathanaël Koninkx uit in De wereld vandaag op Radio 1 van de Vlaamse publieke omroep. Hij is abt van de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle. Dit klooster behoort tot de Orde der Cisterciënzers van de Strikte Observantie, ook ‘Trappisten’ genoemd vanwege haar stichting in het Normandische La Trappe.
“Om de naam trappist te mogen gebruiken, moet je aan enkele voorwaarden voldoen”, zegt de abt. “Zo moet het bier binnen de muren van de abdij gebrouwen worden, op een plaats waar een levende gemeenschap is. Er moeten broeders in de gemeenschap aanwezig zijn.”
In de Achelse Kluis, gelegen op de Nederlands-Belgische grens, is dat niet meer het geval. De laatste monnik is onlangs naar de abdij van Westmalle verhuisd. Het gevolg daarvan is dat Achel niet langer als authentiek trappistenbier gelabeld mag worden.
Dom Nathanaël vindt het uiteraard jammer dat het trappistenlogo niet langer op de flesjes Achel zal prijken. Toch wil hij benadrukken dat je Achel nog steeds zonder problemen een trappist mag noemen. “Het zijn de broeders uit Westmalle die de abdij in Achel hebben opgericht. Het bier wordt nog steeds onder ons toezicht gebrouwen. Noem het dus gerust nog steeds trappist. Maar het logo mogen we niet meer gebruiken, omdat er dus geen levende gemeenschap in Achel aanwezig is.”
Het bier zelf zal niet van smaak veranderen, en ook de productie komt niet in gevaar. “Integendeel: op dit moment investeren we in een nieuwe, grotere brouwzaal. Die zal in de lente in gebruik worden genomen.”
Het aantal nieuwe kandidaten om in te treden als broeder daalt al enkele decennia, de vraag is dus of er nog trappistenbieren binnenkort hun label zullen verliezen. “Dat zal nog niet voor meteen zijn”, zegt Dom Nathanaël. “Er zijn toch nog wel wat intredes. Westmalle is nog niet meteen in gevaar.”
Nu Achel niet langer meetelt als officiële trappist, zijn er in België nog vijf trappistenbieren over: Westmalle, Westvleteren, Chimay, Orval en Rochefort. In Nederland zijn er twee: La Trappe uit de abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot en Zundert uit Zundert. Elders vind je nog vier andere trappisten: Engelszell in Oostenrijk, Spencer in de Verenigde Staten, Tynt Meadow in het Verenigd Koninkrijk en Tre Fontane in Italië.