’s-Hertogenbosch, 15 september 2022 – De Sint-Janskathedraal van ’s-Hertogenbosch is momenteel niet goed beschermd tegen de elementen omdat het 70-meter hoge dak versleten is. Om de noodzakelijke kosten voor de reparatie en restauratie te bekostigen zijn er diverse geldinzamelingsacties gepland. Deze week start bijvoorbeeld de verkoop van duizenden leistenen dakpannen die van de kathedraal zijn gehaald.

Onder het motto ‘Eten van een leien dakje’ worden de honderd jaar dakpannen aangeboden aan mensen die het leuk vinden het als etensbord te gebruiken.

De komende werkzaamheden zijn volgens Harry Cox, de vicevoorzitter van Stichting Nationaal Monument Sint-Jan, niet bepaald goedkoop. “Het is een flinke uitgave die boven op de kosten van het normale onderhoud komt. Om in te spelen op deze en andere nog nader te bepalen kosten heeft de Stichting een nieuwe ambitie geformuleerd.”

“Tot en met het jaar 2030 bedragen de restauratiekosten tenminste vijftien miljoen euro”, vervolgt Cox in een interview op de website van de Bossche kathedraal. “De Stichting zelf zet in op het werven van 20 procent van deze kosten, dat is dus drie miljoen euro. Maar we hebben de ambitie om meer te werven zodat we een iets langere horizon hebben en kunnen anticiperen op wat er in de toekomst nodig is. Natuurlijk houden we ook rekening met onvoorziene kosten om acute werkzaamheden toch op dat moment aan te kunnen pakken. Het dak is één van de belangrijkste onderdelen van het uiterlijk van de Sint-Jan en het verdient daarom ook de beste en mooiste leistenen. Net als andere onderdelen die in de toekomst aandacht verdienen.”

De Sint-Jan bestaat dit jaar 800 jaar. Om dat te vieren kwamen de Nederlandse bisschoppen eergisteren in de kathedraal bijeen voor een pontificale hoogmis met als hoofdcelebrant bisschop Gerard de Korte. De kerkleiders waren 13 september in ’s-Hertogenbosch voor hun vergadering, waarin bisschop Hans van den Hende werd herkozen als voorzitter van de Permanente Raad van de Nederlandse Bisschoppenconferentie.