14-02-2020
Het doek voor de Dienst Kerk en Samenleving (DKS) van het Bisdom Roermond is vrijdag na 118 jaar gevallen. Roermond was het laatste bisdom met een eigen diaconale dienst. Bisschop Harry Smeets maakte eind 2018 bekend de afdeling uit financieel oogpunt niet voort te kunnen zetten. 

door: René Haustermans

De huidige afdeling met vier aalmoezeniers werd in 1902 op de grondbeginselen van de katholieke sociale leer opgezet. Eerste aalmoezenier was dr. Henri Poels, die opkwam voor fabrieksarbeiders in Maastricht. Daarna werkte de DKS in het hele Limburgse bisdom voor caritas en naastenliefde. In de loop der jaren zijn initiatieven voor armen, daklozen, vrouwenbonden, vakbonden ondersteund en is onder andere gestreden voor een gelijkwaardige behandeling van lhtb-er’s. 

Ter afsluiting van een tijdperk organiseerde de DKS een symposium, met een terugblik op de succesvolle projecten die zijn gerealiseerd: inloophuizen voor dak- en thuislozen, wijkpastoraten, vrouwenverenigingen, vakbonden, maar ook ondersteuning bij het aanvragen van subsidies of begeleiding bij nieuwe projecten. De dienst had een groot netwerk, veel kennis, inzicht en talenten in huis. 

Astrid Verblakt, oud-voorzitter van de DKS, deed in haar slotwoord een oproep aan Kerk en maatschappij. "Blijf zien! Blijf doen! Richt je naar buiten, niet naar binnen." De taken van de Dienst Kerk en Samenleving zijn zo overgedragen aan parochies en maatschappelijke organisaties.