Afzwaaiende kamerleden: hoe kijken zij terug?

Jacobine Geel gaat in gesprek met drie afzwaaiende kamerleden. Hoe kijken zij terug op hun tijd in de kamer?

In een nieuwe Jacobine op 2 ontvangt Jacobine Geel drie prominente Tweede Kamerleden die na de komende verkiezingen niet meer terugkeren als volksvertegenwoordiger. Waar zijn ze trots op, waarvan hebben ze wakker gelegen en wat zouden ze anders hebben gedaan?

Na jarenlang in de politiek gewerkt te hebben, geven Joël Voordewind (CU), Bram van Ojik (GroenLinks) en Madeleine van Toorenburg (CDA) het stokje over. In Jacobine op 2 vertellen zij over hun drijfveren, teleurstellingen en hoogte- en dieptepunten.

Joël Voordewind
Joël Voordewind
Madeleine van Toorenburg
Madeleine van Toorenburg

ChristenUnie-politicus Joël Voordewind heeft er ruim veertien jaar als politicus opzitten en is daarmee het langstzittende Kamerlid van zijn partij. Hij specialiseerde zich in buitenlandse zaken, specifiek in oorlogsvluchtelingen en ontwikkelingshulp.

Ook CDA’s Madeleine van Toorenburg neemt na veertien jaar afscheid van de politiek. Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van deze felle debater?

Bram van Ojink
Bram van Ojik
Johan Borger en Ingmar Heytze
Johan Borger en Ingmar Heytze

GroenLinks-politicus Bram van Ojik werkt sinds 1993 in de Tweede Kamer, dit jaar gaat hij met pensioen. Welke veranderingen in het politieke landschap zag hij door de jaren heen?

Zoals altijd wordt Jacobine op 2 afgesloten met een literaire bijdrage. Dit keer dragen dichter Ingmar Heytze en gitarist Johan Borger een speciaal voor deze uitzending gemaakt gedicht voor.

Beluister hier het gedicht: