Op woensdag 2 november is het weer Allerzielen. Maar wat is Allerzielen eigenlijk? Je leest het hier.

Allerzielen draait tegenwoordig vooral om de herdenking van de dierbaren. Rond 2 november trekken veel families naar de begraafplaatsen en columbaria om daar hun geliefden te gedenken. Ze versieren de graven met bloemen, branden een kaarsje en bidden voor de overledenen. Soms vertellen ze een verhaaltje over hem of haar om de herinnering weer levendig te krijgen. 

Begraafplaats
Meisje steekt kaars aan

Oorspronkelijk is Allerzielen bedoeld om te bidden voor overledenen die nog niet bij God in de hemel zijn. Door gebed en offer helpen de levenden de overledenen bij God te komen. Katholieken geloven dat na de dood de ziel van het lichaam wordt gescheiden en naar de Hemel, het Vagevuur of de Hel gaat. In het Vagevuur wachten de zielen om voor God te verschijnen en in de hemel te worden opgenomen.

In praktijk zijn nog weinig katholieken bezig met de mogelijkheid dat de overledenen in het vagevuur zitten. Ook vieren mensen die niet in het vagevuur geloven, zoals protestanten en seculieren soms deze traditie. Net als de katholieken, steken zij een kaarsje op, bezoeken ze een graf of praten ze over hun overledene dierbaren.

Jacobine op 2
1 min 45 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Arts en schrijver Ivan Wolffers is overleden. Onlangs vertelde hij in Jacobine op 2 over de bijzondere liefde tussen hem en zijn vrouw Marion, en hoe ze samen naar het einde toeleefden.

In dit fragment van Jacobine op 2 vertellen de inmiddels overleden Ivan Wolffers en zijn vrouw Marion Bloem over hun bijzondere liefde en hoe ze samen naar het einde toeleven. Dit schrijverskoppel is al 51 jaar samen. De laatste twintig jaar staat in het teken van de diagnose prostaatkanker. Enkele weken na de opname, op 7 oktober 2022, overleed hij. "We hebben alleen het nu", vertelt Wolffers in de uitzending. "Dus laten we het goed gebruiken."

Bekijk hier deze aflevering

Anita en zoon van Willem Hoveling
2 min 28 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Willem Hoveling was neergeschoten bij de tramaanslag in Utrecht. Zijn zoon en kleinzoon vertellen over hem.

In dit fragment van Voor wie steek jij een kaarsje op? gaat Anita Witzier in gesprek met Michael, de zoon van Willem Hoveling. Zijn 74-jarige vader was het vierde en laatste slachtoffer van de terroristische aanslag in Utrecht. Op 18 maart is hij met de auto op weg als hij op het 24-oktoberplein wordt geraakt voor twee kogels. Samen met zijn zoon Tim schets hij het beeld van een behulpzame levensgenieter, een lieve vader en geweldige opa. "Ik heb eigenlijk nooit gezegd tegen mijn vader dat ik van hem hield", vertelt Michael. "Dat had ik graag willen zeggen." 

Bekijk hier deze aflevering

De verwondering
2 min 1 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Journalist Nynke Sietsma verloor eind 2020 haar vierjarige zoontje Berend.

In dit fragment van De verwondering vertelt journalist Nynke Sietsma over haar zoon Berend. Eind 2020 overleed hij. Hij was toen vier jaar oud. Via Instagram en Twitter deelde ze op intieme wijze over zijn ziekteproces, waardoor veel van haar volgers intens met haar meeleefden. Ook na zijn dood deelt ze openlijk over het gemis, wat ze rouwarbeid noemt. Dit is een manier om te herdenken. "Het is namelijk elke dag weer hard werken om de realiteit te omarmen", vertelt Nynke." 

Bekijk hier deze aflevering

Lees meer over Allerzielen