Amara van der Elst: 'Spoken word is een bijzondere manier van connectie maken'
In De verwondering zomerdromers kruipt Annemiek op bed bij spoken word kunstenaar Amara van der Elst om haar zomerdroom te weten te komen. Waar droom je van als je in je dooie eentje door alle verschillen heen kijkt?
Op 4 mei maakte heel Nederland kennis met de 19-jarige Amara van der Elst, toen ze tijdens de dodenherdenking op de Dam een spoken word-voordracht liet horen. Haar woorden schalden op een ritmische manier door talloze televisies en wisten zo vele mensen te raken.
Spoken word is een vertelvorm waarbij poëzie, proza, korte verhalen, columns en andere literatuur op een ritmische manier wordt voorgedragen. De teksten kunnen worden ondersteund met dans, handgebaren, video en muziek.
Waarom spoken word Amara zo aanspreekt? Daar hoeft ze niet lang over na te denken. ‘Het is zo’n bijzondere manier om connectie te maken met anderen. Het is magisch om dat te zien en te voelen.’
Inspiratie voor haar teksten haalt Amara ‘uit de lucht’: letterlijk alles kan een inspiratiebron zijn. Spoken word maakt veel thema’s waar je normaal niet zo snel over zou beginnen heel bespreekbaar, vindt ze. Daardoor zijn haar teksten vaak heel maatschappelijk en politiek gekleurd. Zo schrijft ze onder andere over racisme, identiteit, burn-out en straatintimidatie.
Haar teksten zijn herkenbaar, want: ‘We hebben allemaal dezelfde ervaringen in andere jasjes’, zegt Amara. Ze hoopt met haar Spoken word mensen met elkaar te kunnen verbinden en hen in te laten zien dat we helemaal niet zo verschillend zijn.
Bekijk de aflevering hier