Amaysa wil dat haar klasgenootjes weten hoe het is in het ziekenhuis

In de nieuwe Kindertijdserie In het ziekenhuis nemen Evi, Vince, Lars, Sophie, Gloria, Jill en Amaysa ons mee tijdens hun bezoek aan het ziekenhuis.

Gaat het in de klas weleens over bezoek aan de dokter of het ziekenhuis en hoe spannend dit kan zijn? Kindertijd komt met een serie In het ziekenhuis waar zeven kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 7 jaar de hoofdrol hebben. Zij nemen ons mee tijdens hun behandelingen.

De opnames vonden plaats in het Dijklander Ziekenhuis, dat vestigingen heeft in Hoorn en Purmerend. We zien Evi die nieuw gips om haar arm krijgt en Sophie die suikerziekte heeft. Ook Gloria is in het ziekenhuis, zij heeft buisjes in haar oren gekregen. De jongste van het stel is Jill van 5 jaar, Jill heeft kanker, maar gelukkig gaat het weer een stukje beter. Haar bloed wordt gecontroleerd en ze mag het zelf naar het laboratorium brengen. De vrolijke Vince krijgt bezoek van de CliniClowns en ten slotte zien we Amaysa. Zij komt heel vaak in het ziekenhuis en weet overal de weg. Ze geeft een rondleiding en vertelt waarom ze een slangetje in haar neus heeft.

Door het volgen van het kind, ontstaan er pure en intieme momenten die ontroeren, maar ook informatief kunnen zijn voor kinderen. We denken dat de serie goed bruikbaar is in de onderbouw, bij een zieke leerling of ter illustratie van een ziekenhuisbezoek in het algemeen.

Aletta, de moeder van Amaysa (6) over de serie

“Ik denk dat het heel goed en mooi is dat juist kinderen en niet alleen de ouders of de arts het medisch verhaal verwoorden. Vooral kinderen die vaker in het ziekenhuis komen, net als Amaysa, kunnen dat goed zelf vertellen.”

Amaysa is zo vaak in het ziekenhuis te vinden, omdat ze een chronische lever- en darmaandoening heeft. Ze heeft een sonde in haar neus, die naar haar buik loopt en haar darmen ondersteunt. Ook heeft ze een stukje lever van haar moeder gekregen. Dat helpt, maar toch zal haar weerstand haar hele leven laag blijven, met als gevolg veel behandelingen in het ziekenhuis.

In de serie zien we Amaysa die vertrouwd is met alle handelingen, spraakzaam is en ontspannen. Aletta: “Dat is zo fijn om te zien, het ontroerde mijn vriend en mij ontzettend. Je ziet ook hoe fijn en belangrijk de rol van Linda, de medisch pedagogisch medewerker van de afdeling, is. Zij maakt Amaysa echt rustiger en geeft haar vertrouwen. Ze is een onmisbare schakel.”

Amaysa ziet er zelf ook naar uit om de filmpjes in de klas te laten zien. Ze vindt het belangrijk dat haar juf en klasgenootjes dan weten waar ze is als ze wat later komt of een dag overslaat op school. Ook hoopt Amaysa dat ze beter snappen wat er met haar aan de hand is. Aletta: “Ze vindt het lastig dat er zoveel vragen aan haar gesteld worden, dus ze is blij met de filmpjes.”

De filmpjes helpen ook bij de ondersteuning van de mentale gezondheid van haar kind, denkt Aletta. Amaysa heeft het er best moeilijk mee dat ze anders is dan andere kinderen. Nu ziet ze dat ze niet de enige is die net iets anders is. “Als ouder maak je je niet alleen zorgen om de medische kant van de ziekte van je kind, maar ook om hun mentale gezondheid. Die is net zo belangrijk. Gelukkig zijn er mensen als Linda en juf Mirjam die helpen, maar ook deze serie zal zeker voor meer begrip zorgen.”

De Kindertijdserie In het ziekenhuis is vanaf 29 mei op NPO 3 te zien rond 7.30 uur en op uitzending gemist. Vanaf half juni kun je alle afleveringen ook terugvinden op het Youtube-kanaal van Kindertijd. https://www.youtube.com/channel/UCOtok8iIlT9k-beq2bpZ4ag

Megalief

Kindertijd maakte eerder onder andere ook de serie Megalief. Kinderen maken iets liefs voor een vriendje, vriendinnetje, vader, moeder of iemand anders die wel een opsteker kan gebruiken.

Twee lachende kindjes op de foto