Camden (CNA) 20 april 2022 - Het rooms-katholieke bisdom Camden in de Amerikaanse staat New Jersey zal 87,5 miljoen dollar betalen aan ongeveer 300 vermeende slachtoffers van seksueel misbruik, overeenkomstig een schikking die op 19 april is getroffen.

De uitbetaling, een van de grootste door een Amerikaans bisdom, zou de historische schikking van het aartsbisdom Boston van bijna 85 miljoen dollar uit 2003 overtreffen, meldde The Associated Press. Het aartsbisdom Los Angeles heeft de grootste schikking tot nu toe: 660 miljoen dollar.

Een rechter van de Amerikaanse faillissementsrechtbank in Camden moet de schikking nog goedkeuren.

De betalingen van de fondsen zullen over een periode van vier jaar in een trust worden gestort. De overeenkomst vereist ook dat het bisdom de kinderbeschermingsprotocollen “handhaaft of verbetert”.

The New York Times meldde dat de betalingen zullen verschillen voor elk van de eisers, met een gemiddelde van ongeveer 300.000 dollar (276.000 euro) per persoon.

De schikking geeft de vermeende slachtoffers nog steeds de mogelijkheid om claims in te dienen tegen de verzekeringsmaatschappijen die het bisdom verzekerden. 

Jeff Anderson, een van de advocaten die 74 van de 300 vermeende slachtoffers vertegenwoordigt, noemde de schikking “een krachtige stap voorwaarts in het afleggen van verantwoording” en voegde eraan toe dat “de eer toekomt aan de overlevenden die voor zichzelf en de waarheid opkomen”. 

Bisschop Dennis Sullivan van Camden gaf gisteren een verklaring uit waarin hij spijt betuigt voor het misbruik dat heeft plaatsgevonden.

“Ik wil mijn oprechte verontschuldigingen uitspreken aan allen die getroffen zijn door seksueel misbruik in ons bisdom. Mijn gebeden gaan uit naar alle overlevenden van het misbruik en ik beloof mijn voortdurende inzet om ervoor te zorgen dat dit vreselijke hoofdstuk in de geschiedenis van het Diocees van Camden, New Jersey, nooit meer gebeurt”, zei hij.

“Het is mijn vurige hoop dat deze schikking zal worden herinnerd als een positieve stap in onze pogingen om zonden uit het verleden recht te zetten”, voegde mgr. Sullivan eraan toe. “Laten we allemaal blijven bidden voor de overlevenden, terwijl we ons opnieuw verbinden aan de bescherming van alle jongeren en kwetsbare mensen onder onze zorg, vandaag en altijd.”

Advocaat Anderson zegt in zijn verklaring dat de rechtszaken tegen het bisdom zijn aangespannen via een speciaal terugblikvenster dat is geopend door de 2019 New Jersey Victims' Rights Bill

De wetgeving staat toe dat slachtoffers van pedoseksueel geweld civiele rechtszaken kunnen aanspannen tot hun 55ste levensjaar, of tot zeven jaar vanaf het moment dat ze zich bewust werden van het letsel. Voor diegenen die voorheen geen schadevergoeding konden eisen, biedt de wet ook een periode van twee jaar om gerechtelijke stappen te ondernemen. 

In oktober 2020 diende het bisdom Camden een faillissementsaanvraag in op grond van hoofdstuk 11 van de Amerikaanse faillissementswet, waardoor het zijn activiteiten kan voortzetten.