San Francisco (RNS) 8 december 2021 - Aartsbisschop Salvatore Cordileone van San Francisco, die katholieken heeft geadviseerd om het vaccin tegen COVID-19 te nemen, onthulde deze week dat hij zelf niet is gevaccineerd. De verklaring die hij daarvoor gaf, zou gelovigen van zijn kudde in verwarring kunnen brengen.

In een interview van 1 december met de podcast ‘It's All Political’ van de krant San Francisco Chronicle, zegt de Amerikaanse kerkleider dat hij van zijn huisarts had geleerd dat hij “een goed immuunsysteem” heeft.

“Hij vertelde me dat het voor mij waarschijnlijk niet nodig is om gevaccineerd te worden”, zegt Cordileone, eraan toevoegend dat zijn arts hem niet heeft ontmoedigd om de anticoronaprik te laten zetten. De Californische aartsbisschop vertelde over een geval waarin hij in een afgesloten ruimte had verkeerd met iemand van wie hij later hoorde dat hij COVID-19 had. Daarop testte hij zichzelf en bleek negatief te zijn, zegt hij.

“Als ik symptomen begin te voelen, zou ik mezelf testen. Ik zou thuisblijven”, zegt Cordileone, die in november deelnam aan de jaarlijkse herfstvergadering van de Amerikaanse Conferentie van Katholieke Bisschoppen (USCCB) in Baltimore. Voor deze fysieke bijeenkomst was gevaccineerd zijn geen vereiste.

Cordileone, die uitgesproken tegen abortus en het homohuwelijk is, verkondigt in de podcast ook iets onwaars door te zeggen dat de inentingen tegen het coronavirus “niet echt vaccins zijn”. 

“We denken aan een vaccin als een prik die je levenslang of in ieder geval voor een zeer lange tijd immuniteit geeft tegen een ziekte. En deze geven eigenlijk helemaal geen immuniteit. Ze geven bescherming”, zegt Cordileone in het interview.

De opmerkingen van de prelaat over het vaccin komen op een moment dat in San Francisco het eerste Amerikaanse geval van de SARS-CoV-2-omikronvariant werd ontdekt. Hoewel Cordileone niet gevaccineerd is, zegt hij “geen antivaxxer” te zijn.

Cordileone haalde eerder dit jaar nationaal nieuws toen hij voorstelde een strikte lijn te trekken voor katholieke politici in de Verenigde Staten die abortusrechten steunen, door te suggereren dat president Joe Biden en Nancy Pelosi, van wie de laatste in zijn aartsbisdom woont, de communie zou kunnen worden geweigerd vanwege hun steun aan het pro-choice standpunt van de Democratische Partij.

In een videoboodschap op de website van het aartsbisdom San Francisco zei Cordileone dat hij paus Franciscus en de USCCB steunt in het aanmoedigen van de gelovigen om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen door zich te laten vaccineren.

John Gehring, katholiek programmadirecteur voor Faith in Public Life, bekritiseert Cordileone voor zijn ‘mijn lichaam, mijn keuze’-standpunt als het gaat om een vaccin dat “levens redt”.  “We krijgen het vaccin om anderen te beschermen, niet alleen onszelf. Dat heet het algemeen welzijn”, zegt Gehring op Twitter.

Salvatore J. Cordileone