Vicepresident Kamala Harris na afloop van de Senaatsvergadering op 11 mei 2022 in Washington DC.

Washington, 12 mei 2022 - Een wet om in heel de Verenigde Staten abortus legaal te maken, is gestrand in de Amerikaanse Senaat. Het wetsvoorstel van de Democraten van president Joe Biden kreeg in de honderdkoppige senaat niet de zestig stemmen die nodig waren om het in behandeling te nemen. De rooms-katholieke bisschoppen van de VS hebben laten weten opgelucht te zijn.

De weerstand van de Republikeinse oppositie tegen het wetsvoorstel bleek zoals werd verwacht te sterk. Behalve alle vijftig Republikeinse senatoren stemde ook de conservatiefste Democratische senator tegen.

Met de wet wilden de Democraten het recht op abortus verankeren. Ze vrezen een arrest van het Amerikaanse Hooggerechtshof de komende weken. Uit een gelekte conceptuitspraak bleek dat de meerderheid van de opperrechters een streep wil zetten door het historische Roe v. Wade-arrest van bijna vijftig jaar geleden, waarin het federale recht op abortus werd vastgelegd. Als dit ook het definitieve besluit wordt van het hof, is het voortaan aan de Amerikaanse staten zelf om te bepalen of abortus mag.

Aartsbisschop William Lori van Baltimore, de voorzitter van de Commissie voor Pro-Life Activiteiten van de Amerikaanse bisschoppenconferentie (USCCB), en kardinaal Timothy Dolan van New York, referent voor Religieuze Vrijheid, verklaarden op 11 mei: “Meer dan 60 miljoen ongeboren kinderen hebben al het leven verloren door abortus, en ontelbare vrouwen lijden onder het fysieke en emotionele trauma van abortus. Dit radicale wetsvoorstel zou nog eens miljoenen aan die tragische tol toevoegen.”

De bisschoppen zeiden dat het Democratische wetsvoorstel “een volstrekt onrechtvaardige en extreme maatregel is die in het hele land abortus op verzoek in elk stadium van de zwangerschap zou opleggen via een federale wet.”

“We zijn opgelucht dat de stemming in de Senaat om dit wetsvoorstel door te laten gaan voor de tweede keer in minder dan drie maanden is mislukt”, aldus Lori en Dolan.

Terwijl de voorstanders beweerden dat het wetsvoorstel gewoon het huidige abortus precedent van het Hooggerechtshof zou hebben gecodificeerd, zou het in feite veel verder gaan en een bedreiging vormen voor de bestaande wetten die abortus beperken.

Lori en Dolan's reactie benadrukten deze details. “Dit wetsvoorstel houdt vol dat electieve abortus, inclusief late abortus, een ‘mensenrecht’ en ‘vrouwengezondheidszorg’ is - iets dat bevorderd, gefinancierd en gevierd moet worden”, zeiden ze, eraan toevoegend dat het gesneuvelde wetsvoorstel “veel extremer is dan Roe v. Wade”.

"Het zou breed gesteunde wetten ongeldig maken die vrouwen en ongeboren kinderen beschermen tegen een gewetenloze abortusindustrie, het zou alle Amerikanen dwingen om abortus hier en in het buitenland te steunen met hun belastinggeld, en het wil religieuze ziekenhuizen en gezondheidswerkers dwingen om abortussen uit te voeren tegen hun geloofsovertuiging in”, aldus Lori en Dolan.

De zich katholiek noemende president Jor Biden reageerde totaal anders. Hij veroordeelde de blokkade door de Republikeinen “op een moment dat de grondwettelijke rechten van vrouwen ongekend worden aangevallen, en het druist in tegen de wil van de meerderheid van het Amerikaanse volk”. Hij zei te hopen dat na de verkiezingen er wel een meerderheid is in de Senaat, zodat het wetsvoorstel alsnog kan worden aangenomen.