Washington D.C., 23 januari 2021 - De Katholieke Kerk in de Verenigde Staten hield gisteren haar jaarlijkse nationale dag van boete en gebed vanwege de verjaardag van Roe v. Wade, het arrest van het Amerikaanse Hooggerechtshof uit 1973 waardoor alle beperkingen op abortus landelijk werden opgeheven. Terwijl de Amerikaanse bisschoppen dit historische arrest betreuren, vierden de nieuwe president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris die uitspraak juist als een mijlpaal in de geschiedenis van de strijd voor ‘vrouwenrechten’. De pro-life-commissie van de Conferentie van Katholieke Bisschoppen van de Verenigde Staten (USCCB) noemt Bidens houding in dezen “verontrustend” en “tragisch”. De USCCB spreekt ook haar bezorgdheid uit over een presidentieel decreet van Biden waarin hij de discriminatie van LHBT’ers verbiedt. 

Aartsbisschop Joseph Naumann van Kansas City, voorzitter van de USCCB-commissie voor pro-life-activiteiten, schrijft in een gisteren uitgebrachte verklaring: “Het is zeer verontrustend en tragisch dat welke president dan ook een uitspraak van het Hooggerechtshof zou toejuichen en zich ertoe zou verbinden deze te codificeren, waardoor ongeboren kinderen hun meest fundamentele mensen- en burgerrecht, het recht op leven, wordt ontzegd, onder de eufemistische vermomming van een dienst ten behoeve van de gezondheid.”

Mgr. Naumann wijst erop dat de Catechismus van de Katholieke Kerk zegt dat de christenen al in de eerste eeuwen abortus als moreel kwaad beschouwden. “Deze leer is niet veranderd en blijft onveranderlijk. Overheidsdienaren zijn niet alleen verantwoordelijk voor hun persoonlijke overtuigingen, maar ook voor de gevolgen van hun publieke daden. De verheffing van abortus tot een beschermd recht en de opheffing van de staatsbeperkingen door Roe hebben de weg vrijgemaakt voor de gewelddadige dood van meer dan 62 miljoen onschuldige ongeboren kinderen en voor ontelbare vrouwen die verdriet hebben door verlies, verlating en geweld.”

In een van zijn eerste ambtshandelingen ondertekende president Biden een executive order om discriminatie op grond van geslacht in de federale wetgeving uit te breiden met seksuele geaardheid en genderidentiteit. Deze maatregel kan gevolgen hebben voor de sportbeoefening op middelbare scholen, de privacy op openbare toiletten, religieuze organisaties die door de overheid worden gesubsidieerd, en werkgevers die dreigen te worden vervolgd als zij religieuze overtuigingen over genderzaken uiten.

Dit decreet schendt volgens de USCCB de rechten van degenen die geloven in de verschillen tussen de seksen en die de instelling van het huwelijk als een verbond tussen één man en één vrouw hooghouden.

Biden ondertekende al een paar uren na zijn inauguratie een aantal decreten, waaronder die de discriminatie van LHBT’ers betreft. Daarin verwijst hij naar een arrest van het Amerikaanse Hooggerechtshof van vorig jaar. In de zaak Bostock v. Clayton County verleenden de opperrechters LHBT’ers volledige bescherming tegen discriminatie verleend. Geen enkele werkgever, dus ook geen godsdienstige genootschappen, mag een werknemer ontslaan op basis van seksuele oriëntatie of genderidentiteit. 

Naast kritiek was er ook lof voor Bidens eerste wapenfeiten. De USCCB prijst de nieuwe president voor het ondertekenen van het decreet om weer deelgenoot te zijn aan het Klimaatverdrag van Parijs. Ook zijn de bisschoppen dankbaar voor de executive orders inzake de coronapandemie, racisme en migratiepolitiek.