York, 9 juli 2023 - De anglicaanse aartsbisschop van York, Stephen Cottrell, vindt het Onzevader niet geheel onproblematisch. ‘Vader’ aan het begin van het bekendste christelijke gebed kan voor stress zorgen bij mensen die het woord associëren met de mannelijke heerschappij, zei Cottrell vrijdagavond tijdens zijn openingstoespraak voor de Algemene Synode van de Church of England in York.
“Ik weet dat het woord ‘vader’ problematisch is voor degenen wier ervaringen met aardse vaders destructief zijn geweest en met misbruik te maken hadden, en voor ieder van ons die een beetje te veel heeft geleden onder een verstikkende patriarchale greep op het leven”, zei de op één na hoogste vertegenwoordiger van de Anglicaanse Kerk. Aan de andere kant benadrukte hij ook positieve verwijzingen naar het begrip vader. “Als deze God tot wie we bidden de ‘Vader’ is, dan zijn alle christenen familieleden in het huishouden van God.”
Cottrells woke beschouwingen over het Onzevader, waarvan de tekst volgens het Nieuwe Testament teruggaat tot Jezus zelf, stuitten naast goedkeuring ook op felle kritiek. Kanunnik Chris Sugden, voorzitter van de conservatieve groep Anglican Mainstream, verklaarde: “Zegt de aartsbisschop van York dat Jezus ernaast zat of dat Jezus pastoraal onoplettend was?” Cottrells benadering, zei hij, is typisch voor kerkleiders die hun gedachten eerder ontlenen aan hun cultuur in plaats van aan de Schrift. Mensen die een moeilijke relatie met hun vader hebben gehad, vinden “via Jezus de mogelijkheid om de ware aard van het vaderschap te herontdekken”, aldus Sugden.
Christina Rees, een voorname voorvechtster voor de priester- en bisschopswijding van vrouwen, vindt dat Cottrell met zijn gedachten de vinger op de zere plek heeft gelegd. “Ik denk dat de kwesties die [de uitspraak van de aartsbisschop] aan de orde heeft gesteld meer op de voorgrond zijn getreden bij misbruik door geestelijken. Want soms zijn de misbruikslachtoffers misbruikt door hun biologische vaders en zijn ze daarna misbruikt door hun vaders in God – de plaatselijke priester – dus er zijn meerdere lagen waarom de term vader echt moeilijk is voor mensen in de kerk.”