De passies van Bach zouden weer hebben geklonken in kerken en zalen, maar de coronacrisis steekt daar een stokje voor. Reden genoeg voor Jacobine Geel om te spreken met drie echte passieliefhebbers. 

In deze periode wordt normaal gesproken massaal de Matthäus-Passion en de Johannes-Passion opgevoerd: twee oratoria die het lijdens- en stervensverhaal van Jezus vertellen. De passies worden traditiegetrouw opgevoerd in de passietijd: de laatste twee weken van de veertigdagentijd. In deze tijd concentreert de liturgie zich vooral op het lijden en sterven van Jezus.  

De troost van Bach

De passies van Bach zouden in deze periode vol hebben geklonken in kerken en concertzalen. Maar voor de tweede keer op rij steekt de coronacrisis daar een stokje voor. Reden genoeg dus om deze muziek te laten klinken in een nieuwe aflevering van Jacobine op 2.

Jacobine spreekt met drie echte passieliefhebbers en vraagt zich af: biedt de muziek van Bach troost in deze coronatijd?

Hanna Rijken
Johannes Leertouwer

Musicus Hanna Rijken heeft een online passiekoor opgericht om de muziek dit jaar toch te laten klinken. Waarom is het zo belangrijk om toch samen te zingen?

Violist en dirigent Johannes Leertouwer vertelt aan Jacobine waarom de passies zoveel mensen aanspreken. Heeft de passiemuziek extra betekenis gekregen tijdens deze coronacrisis?

Ina Kasper
Jacobine op 2

Ina Kasper is sopraan in het Amsterdams Gemend Koor, dat nu normaal gesproken de passies opvoert. Vorig jaar werd het koor na de opvoering van de Johannes-Passion massaal getroffen door corona. Ruim honderd koorleden werden ziek, waarvan er een overlijdt. Welke invloed heeft dat op het koor gehad?

Aan het einde van deze uitzending zingen Marjon Strijk, Florian Just, Stefan Kennedy en Michaela Riener een lied uit de Johannes Passion: Ach Herr, lass dein lieb' Engelein.