Pilgrims collect water helped by a volunteer at the Sanctuary of Our Lady of Lourdes in Lourdes, southwestern France, on May 16, 2020 as the Sanctuary of Lourdes partially reopens today "for individual local pilgrims", after the country's lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus. Lionel BONAVENTURE / AFP

Lourdes, 20 februari 2024 – De baden in het Heiligdom van Onze Lieve Vrouw in Lourdes zullen tegen het einde van dit jaar, na een grondige opknapbeurt, weer open gaan. Sinds de uitbraak van de coronapandemie in het voorjaar van 2020 zijn de baden gesloten.

Pelgrims moeten het nu nog doen met het ‘gebaar van water’: een medewerker van het hospitium giet water uit de bron van Massabielle in de handen van de pelgrims, zodat ze zich kunnen wassen, hun gezicht erin kunnen dompelen of het water kunnen drinken.

“De pandemie was een gelegenheid om te beseffen hoe vervallen onze faciliteiten waren”, legt de rector van het heiligdom, de Franse priester Michel Daubanes, uit. “Het watercirculatie- en behandelingssysteem moet worden hersteld en dat is wat we aan het doen zijn. Zodra het operationeel is, zullen we de deuren van de baden weer openen. Dat zal niet aan het begin van het seizoen zijn, omdat het werk met Pasen nog niet klaar zal zijn, maar we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het aan het eind van het jaar weer volledig operationeel is.”

Na de heropening zullen de baden niet meer functioneren zoals vóór de pandemie. Tot 2020 kon het zwembadgebouw honderdduizenden pelgrims per jaar ontvangen. Als de baden weer opengaan, zal het aantal bezoekers volgens het heiligdom moeten worden teruggebracht om hygiënische en organisatorische redenen.

Het badritueel vindt zijn oorsprong bij een buitengewone ervaring van een jonge Bernadette Soubirous bij een grot bij de rivier de Gave op 11 februari 1858. Zij beweerde later daar de Maagd Maria te hebben gezien. Daarna zou de Dame nog een aantal malen aan Bernadette zijn verschenen. De negende verschijning, op 25 februari 1858, betekende een keerpunt: enkele honderden mensen vergezelden de zieneres die ochtend naar de grot van Massabielle. Zij zagen hoe het jonge meisje de modderige aarde op de bodem van de grot aan het afschrapen was. Vervolgens  begon zij het mengsel van water en modder te drinken dat zich in de holte van haar handen bevond. Ook waste ze haar gezicht met het gevonden bronwater.

‘Kom en drink van de bron en was je daar’ waren de instructies die de Dame gaf en die alleen Bernadette kon horen. Na deze ontdekking kwamen de mensen het water uit de bron drinken en op hun gezicht spatten. De eerste wonderbaarlijke genezingen vonden plaats in de dagen die volgden.

De bron in Lourdes werd een pelgrimstocht op zich en een nieuwe hoop voor miljoenen zieken over de hele wereld. Het water bleef stromen en er werden baden aangelegd waarin pelgrims zich konden onderdompelen.