Rome, 1 maart 2021 - In een vandaag gepubliceerd interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera gaat emeritus paus Benedictus XVI in op complottheorieën over zijn aftreden, over het eerste pausbezoek aan Irak en over de Amerikaanse president Joe Biden. Ook beklemtoont hij dat er nu slechts één paus is: Franciscus.

Corriere della Sera: Intervista a Ratzinger (1-3-2021)

Gisteren was het acht jaar geleden dat Benedictus XVI na een pontificaat van bijna acht jaar aftrad als bisschop van Rome. Het was voor het eerst in 600 jaar dat een paus dat had gedaan.

“Het was een moeilijke beslissing. Maar ik deed het naar eer en geweten, en ik denk dat ik juist gehandeld heb”, zegt de 93-jarige emeritus paus tegen journalist Massimo Franco. 

“Sommige van mijn enigszins ‘fanatieke’ vrienden zijn nog steeds boos, ze wilden mijn keuze niet accepteren. Ik denk aan de complottheorieën die erop volgden: sommigen zeiden dat het te maken had met het Vatileaks-schandaal, sommigen zeiden dat het een complot van de homolobby was, sommigen zeiden dat het te maken had met de zaak van de conservatieve Lefebvriaanse theoloog Richard Williamson. Ze willen niet geloven in een bewuste keuze. Maar mijn geweten is zuiver.”

Lekkende butler van paus Benedictus XVI overleden (24-11-2021)

Benedictus (Joseph Ratzinger) onderstreept dat er nu maar één paus is en geen twee. En de enige man die thans geldt als de bekleder van het Petrus-ambt is Jorge Bergoglio, oftewel Franciscus. De eerste Zuid-Amerikaan en eerste jezuïet die tot bisschop van Rome werd gekozen gaat over enkele dagen naar Irak. Het zal het allereerste pausbezoek aan dat land in de geschiedenis worden.

“Ik denk dat het een heel belangrijke reis is”, merkt Benedictus op. “Helaas valt het op een zeer moeilijk moment waardoor het ook een gevaarlijke reis wordt: om veiligheidsredenen en vanwege COVID. En dan is er nog de onstabiele Iraakse situatie. Ik zal Franciscus vergezellen met mijn gebeden.”

Volgens de Corriere della Sera gaf Benedictus ook commentaar op de verkiezing van de zich katholiek noemende Joe Biden tot president van de Verenigde Staten, die door Amerikaanse bisschoppen hard wordt aangevallen op zijn pro-choice-beleid en zijn voornemen om de genderideologie tot wet te verheffen. “Het is waar, hij is katholiek en praktiserend. En persoonlijk is hij tegen abortus”, zegt de emeritus paus. Hij voegt eraan toe dat Biden als “president de neiging heeft zich te presenteren in continuïteit met de lijn van de Democratische Partij ... En op het gebied van genderpolitiek, begrijpen we nog steeds niet echt wat zijn standpunt is.”