Rome, 12 mei 2023 - De Italiaanse oud-premier, senator en zakenman Silvio Berlusconi krijgt een staatsbegrafenis in de kathedraal van Milaan. Dat heeft de curie van het aartsbisdom Milaan vandaag laten weten. De uitvaart vindt overmorgen vanaf 15.00 uur plaats. De hoofdcelebrant van de requiemmis zal aartsbisschop Mario Delpini van Milaan zijn.
Kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin heeft in een telegram de condoleantie van paus Franciscus overgebracht aan Maria Elvira Berlusconi, de oudste dochter van de senator. Hij noemt Berlusconi “een protagonist van het Italiaanse politieke leven, die met energiek temperament publieke verantwoordelijkheden droeg”.
Silvio Berlusconi overleed vanochtend op 86-jarige leeftijd in het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan. Hij had volgens het Italiaanse persbureau ANSA vier van zijn vijf kinderen en zijn broer aan zijn bed.
Berlusconi werd vorige week vrijdag in het ziekenhuis opgenomen, volgens zijn woordvoering vanwege geplande controles voor zijn chronische leukemie. In de afgelopen jaren worstelde de politicus, die drie keer premier van Italië was, met gezondheidsproblemen waarvoor hij meermaals in het ziekenhuis werd opgenomen. Hij bleef tot aan zijn dood actief in de landelijke politiek.
De op 29 september 1936 geboren Berlusconi begon zijn werkzame leven als entertainer op cruiseschepen. Toen hij in 1994 premier werd, leidde hij een imperium dat kranten, televisie- en radiostations, filmbedrijven, voetbalclubs, advertentiebureaus, verzekeraars, voedselbedrijven en projectontwikkelaars omvat.
Begin 1994 deed il Cavaliere (‘de ridder’, omdat hij een staatsonderscheiding had ontvangen) zijn intrede in de politiek als leider van Forza Italia (‘Hup Italië’). Hij zei het destijds niet openlijk, maar een belangrijke reden om de politiek in te gaan was om zijn zakenimperium en vooral zijn televisiezenders te redden.
De coalitie met Forza Italia won de verkiezingen en Berlusconi werd in april 1994 premier. Maar nog datzelfde jaar strandde de coalitie. Hij lag regelmatig overhoop met de leider van Lega Nord en die trok de stekker eruit.
Nadat Berlusconi in 1996 de verkiezingen had verloren, ging hij “de barre tocht door de woestijn” in, zoals hij het zelf heeft genoemd. Vijf jaar later kwam hij weer aan de macht. Tijdens de campagne kreeg Berlusconi een storm van kritiek te verduren, nadat het gezaghebbende Britse weekblad The Economist had geschreven dat hij ongeschikt was om Italië te leiden. Het blad wees op zijn zakelijke belangen en de processen wegens onder meer omkoping van politici, belastingambtenaren en rechters waarin hij verwikkeld was geweest.
Als premier wist Berlusconi al snel een wet aangenomen te krijgen die bepaalde dat hoogwaardigheidsbekleders, in het bijzonder hijzelf als premier, immuun voor vervolging zijn zolang ze hun post bekleden. De wet werd ongrondwettelijk verklaard.
Berlusconi verloor in 2006 nipt de verkiezingen, maar twee jaar later lukte het hem voor een derde maal om het premierschap te veroveren. Die regeerperiode is vooral gekenmerkt door schandalen over zijn seksleven, zijn onvermogen om effectieve maatregelen tegen onder meer de effecten van de economische crisis te nemen en ruzie binnen de coalitie.
Berlusconi's partij neemt deel aan de huidige rechtse coalitie van Giorgia Meloni. Berlusconi had zelf geen rol in de regering, maar zat in de Senaat. Hij kwam de laatste jaren vooral nog in het nieuws door de vele zaken die tegen hem liepen en vanwege opvallende uitspraken. Zo beloofde hij eind vorig jaar de spelers van zijn voetbalteam Monza om prostituees naar de kleedkamer te sturen als ze zouden winnen tegen een topploeg uit de Serie A.
Berlusconi was jarenlang bevriend met de Russische president Vladimir Poetin, die hij ook na de inval in Oekraïne nog heeft verdedigd. Poetin heeft laten weten bedroefd te zijn door het overlijden. In een condoleancebericht aan de Italiaanse president Sergio Mattarella noemt hij Berlusconi “een dierbaar persoon, een echte vriend”. Verder zegt de Russische leider dat hij “oprecht bewondering had voor zijn wijsheid, zijn vermogen om evenwichtige, vooruitziende beslissingen te nemen, zelfs in de moeilijkste situaties”.