Berlijn, 20 april 2021 - Het partijbestuur van de christendemocratische CDU heeft na een chaotisch beraad afgelopen nacht opnieuw zijn steun uitgesproken voor Armin Laschet als mogelijk opvolger van bondskanselier Angela Merkel.
In een geheime stemming kozen 31 bestuursleden voor Laschet, de minister-president van Noordrijn-Westfalen. Zijn tegenstrever, minister-president Markus Söder van Beieren, van de Beierse zusterpartij CSU kreeg 9 stemmen. Er waren ook zes onthoudingen. De vraag is nu hoe Söder zich zal opstellen tegenover het besluit.
De interne strijd om bondskanselier Angela Merkel (CDU) op te volgen zou eigenlijk in januari al beslist zijn, toen Laschet bij de verkiezing van de CDU-partijleider zegevierde over zijn concurrenten Friedrich Merz en Norbert Röttgen. Maar toen begon de naam van CSU-leider Söder meer en meer te circuleren.
In zijn kandidatuurstoespraak voor het voorzitterschap in januari had Laschet zich opnieuw gepositioneerd als een kandidaat van het centrum en de politieke continuïteit, met regeringservaring en een hart voor de zorgen van het volk. Tegelijkertijd legde hij de nadruk op authenticiteit: “Ik ben niet de man van de perfecte enscenering, maar Armin Laschet.”
De 60-jarige politicus maakt geen geheim van zijn Rijnlandse katholieke achtergrond. Sinds drie en een half jaar staat hij aan het hoofd van de zwart-gele deelstaatregering in de dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland.
Armin Laschet komt uit een familie met Waalse wortels. Hij groeide op in Burtscheid, Aken. Daar kreeg hij als lid van de Sint-Michaëlsparochie een katholieke opvoeding. Hij studeerde rechts- en staatswetenschappen in München en Bonn, waar hij zeer actief was in katholieke studentenverenigingen.
Na zijn afstuderen werd Laschet journalist. Na een korte periode gewerkt te hebben voor de Beierse publieke omroep, werd hij hoofdredacteur van het bisdomblad van Aken en directeur van de diocesane uitgeverij aldaar. Zijn politieke loopbaan startte hij op 28-jarige leeftijd als lid van de gemeenteraad van Aken.
Op 26 september zijn de federale verkiezingen in Duitsland. De meer dan 60 miljoen kiesgerechtigden mogen dan een nieuwe Bondsdag kiezen, die uit minstens 598 parlementariërs bestaat. De bondspresident draagt vervolgens de kandidaat van de winnende partij voor als bondskanselier. Die stelt de ministerraad samen.