’s-Hertogenbosch, 26 oktober 2024In de Sint-Janskathedraal van ’s-Hertogenbosch is vanochtend tijdens een oecumenische kerkdienst de tachtigjarige verjaardag van de bevrijding van de Noord-Brabantse hoofdstad herdacht. Morgen vindt in het kader hiervan een officiële herdenkingsplechtigheid plaats bij het oorlogsmonument in Uden ter ere van de bevrijders uit Wales. 

Op 22 oktober 1944 trok de 53rd Welsh Infantry Division vanuit de omgeving Heesch naar ’s-Hertogenbosch. In een zesdaagse strijd werden de dorpen Vinkel, Nuland, Kruisstraat, Bruggen, Rosmalen, Hintham en uiteindelijk de stad ’s-Hertogenbosch veroverd op de Duitsers. Vandaag wordt deze route opnieuw gereden door maar liefst zestig historische militaire voertuigen, bestuurd door Britten in de uniformen die de bevrijders tachtig jaar geleden droegen.

80 jaar vrijheid

De oecumenische kerkdienst in de Sint-Jan stond in het teken van 80 jaar vrijheid. Het bisdom, de parochie Sint-Jan, de Protestantse Kerk en de gemeente ’s-Hertogenbosch organiseerden deze officiële viering, die muzikaal werd ondersteund door organist Véronique van den Engh, de Schola Cantorum van de kathedraal en het Noteworthy Mixed Choir uit Wales. Verschillende Brabantse schuttersgilden gave acte de présence.

Voorganger was bisschop Gerard de Korte, met bijdragen van dominee Ruud Stiemer en legeraalmoezenier Richard Mutter van de Royal Welsh, burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch en vicepremier Huw Irranca-Davies van Wales. Scoutinggroep Sint-Joris en de Draak en cadetten uit Wales bij de Roll of Honour (de 146 gesneuvelde Britse militairen) brachten poppy crosses (kruisjes gemaakt van kunstklaprozen) naar het altaar, evenals de kaarslichtjes die hoop op vrede symboliseerden.

De videoregistratie van de gehele dienst is hier te bekijken.

De officiële herdenking van morgen bij het Welsh Division Memorial in Uden wordt ondersteund door het Gemengd Koor ’s-Hertogenbosch, het Noteworthy Mixed Choir en talrijke militaire organisaties uit Wales. In een herdenkingsceremonie van ruim een uur zal een bijzondere flyby plaatsvinden. 

Op het Udense oorlogskerkhof eert de gemeente ‘s-Hertogenbosch de 146 gesneuvelde Britse militairen in de strijd om de bevrijding van de Brabantse bisschopsstad. Op de graven van verschillende militairen worden foto’s geplaatst, alsook de 146 poppy crosses die een dag eerder in de Sint-Janskathedraal werden neergelegd.