Den Haag, 7 november 2023 - Het CDA trekt bijna uitsluitend christelijke kiezers. Slechts 15 procent van de mensen die van plan zijn op de partij van Henri Bontenbal te stemmen, gelooft niet. In 2021 was dat aandeel nog twee keer zo hoog: bijna een derde van de CDA-kiezers was toen niet-godsdienstig. Dat blijkt uit gegevens van het EenVandaag Opiniepanel, die de redactie van dat panel op verzoek van het Nederlands Dagblad heeft geanalyseerd.
Dat het aantal niet-godsdienstige kiezers slinkt, is een logisch gevolg van het kleiner worden van het CDA als geheel, denkt Pieter Jan Dijkman, directeur van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. Volgens Dijkman blijft nu het “kernelectoraat” over. Dat zijn de kiezers die binding hebben met het christelijke geloof.
Het CDA wilde altijd een brede volkspartij zijn, zegt Dijkman. Een streven dat alleen behaald kon worden door “met twee woorden te spreken”. “Aan de ene kant vanuit de christelijke overtuiging en tegelijk door een handreiking te doen naar de seculiere samenleving.” Daardoor lukte het volgens Dijkman om zowel godsdienstige als niet-godsdienstige burgers aan de partij te binden.
CDA-leider Henri Bontenbal zei gisteren in tv-programma Op1 dat hij niet direct staat te springen om een centrumrechts kabinet. “Ik denk dat een kabinet over rechts alleen bepaalde problemen gaat oplossen.” Het CDA zou niet alleen migratie willen aanpakken maar ook klimaatverandering. Hij zegt daarom te hopen op “een soort nieuwe middenweg”.
Het CDA werd eerder door ex-CDA’er Pieter Omtzigt, de leider van Nieuw Sociaal Contract (NSC), genoemd als mogelijke bouwsteen voor zo'n centrumrechtse coalitie, samen met VVD, BBB, JA21 en SGP.
Omtzigt, die volgens peilingen kans maakt met NSC de grootste te worden, ziet overigens ook raakvlakken met GroenLinks-PvdA, met name waar het gaat om bestaanszekerheid. Of Bontenbal ook mogelijkheden ziet tot samenwerking met de linkse partijen, hangt volgens hem af van wat leider Frans Timmermans bereid is in te leveren aan de formatietafel.