Amsterdam, 18 november 2020 – Onlangs verscheen bij Boomuitgevers een biografie van kardinaal Johannes Willebrands, geschreven door de Vlaamse religiehistoricus Karim Schelkens.

“Het verhaal van Jo Willebrands is dat van een Nederlander die tijdens de Koude Oorlog doordrong tot ver achter het IJzeren Gordijn, vertegenwoordigers van Moskou ontmoette en in de achterkamers van de Cubaanse rakettencrisis verzeild geraakte. Van iemand die Oekraïense leiders uit de Goelag wist te krijgen en mede de hand had in de Vaticaanse diplomatie die in 1989 de Berlijnse Muur deed vallen”, luidt de promotietekst van Boomuitgevers.

Johannes Gerardus Maria Willebrands (Bovenkarspel, 1909) was priester van het bisdom Haarlem. Als curieprelaat was hij van wereldhistorische betekenis op het gebied van de oecumene en de relatie tussen de Katholieke Kerk en het jodendom. Willebrands was aartsbisschop van Utrecht in de periode 1975-1983. Ook gaf hij tot zijn 80ste leiding aan de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Eenheid aan de Christenen. Hij overleed in 2006 in Denekamp op 96-jarige leeftijd.

Encyclopedie: Jo Willebrands

Karim Schelkens (Lier, 1977), verbonden aan de universiteiten van Tilburg en Leuven, schreef eerder – samen Jürgen Mettepenningen – een biografie van kardinaal Godfried Danneels.