’s-Hertogenbosch, 26 september 2022 – De econoom van het bisdom ’s-Hertogenbosch heeft de parochies van het diocees gevraagd om vanwege de hoge stookkosten energie te besparen.

“Het kost enorm veel energie om grote gebouwen een paar graden extra te verwarmen”, aldus bisdomwoordvoerder Freek van Genugten tegenover Omroep Brabant. “Die paar graden extra staan niet meer in verhouding tot de torenhoge kosten die dat met zich meebrengt. We hebben daarom alle parochies in het bisdom gevraagd of ze mee willen denken hoe we energie én kosten kunnen besparen.”

Voor bezoekers van verwarmde kerkgebouwen zal het misschien even wennen zijn, als de parochies de kachel miniem laten branden. “Maar in de Bossche Sint Jan weten ze niet beter. De Sint-Jan wordt niet verwarmd en is nooit verwarmd. Iedere Bosschenaar weet dat ook. In de herfst en winter passen mensen hun kleding daarop aan”, aldus Van Genugten.

Om koude voeten tegen te gaan was het tot ver in de negentiende eeuw vrij gebruikelijk om een kerkstoof te gebruiken bij kerkgang in herfst en winter. De koster leverde tegen betaling zelfs gloeiend hete kooltjes voor in de stoof. Vooral door rijkere kerkgangers werd de kerkstoof ingezet om in een koude kerk op temperatuur te blijven. “Het kan in de kerk wel koud zijn. Maar je ontvangt wel warmte bij een kerkbezoek”, aldus de diocesane zegspersoon.

Alvast twee parochies hebben besloten om meteen maatregelen te nemen. De kerken in Elshout en Drunen gaan noodgedwongen op standje ‘laag’, meldt Omroep Brabant. “We gaan een basistemperatuur van 12 graden Celsius aanhouden in onze kerken”, vertelt diaken Albert Soeterboek van de parochie Wonderbare Moeder. “Dat betekent bij kerkbezoek straks: muts op en sjaal om of een lekkere dikke trui aan. Het kost gewoon teveel om de kerk te verwarmen voor bijvoorbeeld een eucharistieviering op zondag in Elshout. De basistemperatuur in onze kerken is afgesteld op minimaal 12 graden, zodat er geen schade ontstaat aan onze kerkorgels.”