Haarlem, 21 februari 2021 - Bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam roept op tot gebed voor de christenen van Myanmar, het Zuidoost-Aziatische land dat sinds begin deze maand wordt bestuurd door een militaire junta. 

Volgens mgr. Hendriks hebben de christenen het erg moeilijk in Myanmar, “nadat de moslims (Rohingya) al ver­dre­ven zijn”, schrijft hij op zijn website

“De ka­the­draal van Yangon in Myanmar, waar kar­di­naal Bo de aarts­bis­schop is, werd gebouwd door dezelfde architect als onze ka­the­draal en is daar dui­de­lijk op geïnspireerd. Pa­ro­chi­anen van de ka­the­draal wezen me daarop. Het is een reden te meer om te bid­den voor de moei­lijke stiuatie waar de bevol­king en heel speciaal de katho­lie­ke kerk die zich daar bevindt”, aldus de bisschop.

Lees: Katholieke vrouwelijke religieuzen in Myanmar de straat op voor democratie

De Sint-Bavokathedraal van Haarlem werd ontworpen door Joseph Cuypers (1861-1949), zoon van de vermaarde architect Pierre Cuypers. 

Joseph Cuypers kreeg de opdracht om een grote kerk te ontwerpen voor het Apostolisch Vicariaat van Zuidelijk Burma, gelegen in Rangoon, de toenmalige hoofdstad van de Britse kolonie Birma, het huidige Myanmar. 

De opdracht werd gegeven door de Franse missiebisschop Alexandre Cardot. Via de Nederlandse missionaris Hendrick Janzen, een leerling van Pierre Cuypers, waren ze terechtgekomen bij Joseph Cuypers, met wie pater Janzen had samengewerkt. 

De kerk kwam in 1899 gereed en werd toegewijd aan Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen. De St. Mary Cathedral werd in 1955 de zetelkerk van het in dat jaar opgerichte aartsbisdom Rangoon (thans Yangon).

Het inwoneraantal van Myanmar bedraagt iets meer dan 57 miljoen. Daarvan is bijna 89 procent boeddhist en 6 procent christen.