Yangon, 16 februari 2021 - Katholieke vrouwelijke religieuzen hebben zich in Myanmar aangesloten bij de protesten tegen het militaire bewind dat op 1 februari een staatsgreep pleegde. 

UCA News meldt dat zusters van verschillende congregaties de straat zijn opgegaan om te betogen. Ook hebben zij voor de demonstranten gebeden en hun voedsel aangeboden.

Tijdens protesten in de stad Myitkyina, de hoofdstad van de deelstaat Kachin, hingen katholieke religeuzen aan hun klooster spandoeken op met teksten als ‘Nee tegen de dictatuur’ en ‘Luister naar het volk’.  

De congregatie van de Sisters of St.Joseph of the Apparition in Myanmar hebben op hun Facebook-pagina foto’s geplaats van betogende zusters. 

Myanmar

Lees: Kardinaal Bo roept op tot geweldloos verzet tegen coupplegers Myanmar

Zowel de democratisch verkozen staatsraadgever Aung San Suu Kyi, Myanmars feitelijke leider, als president Win Myint werd in de vroege uren van 1 februari door militairen gearresteerd. Zij worden beschuldigd van verkiezingsfraude. De opperbevelhebber van de Myamarese strijdkrachten, generaal Min Aung Hlaing, is nu de baas van het land.

De Heilige Stoel heeft de coupplegers opgeroepen de president en de staatsraadgever onmiddellijk vrij te laten en geen geweld te gebruiken tegen de betogers. Aartsbisschop Ivan Jurkovič, permanent waarnemer van de Heilige Stoel bij de Verenigde Naties in Genève, deed deze oproep tijdens de 29ste bijzondere zitting van de Mensenrechtenraad van de VN op 12 februari, waar de crisis in het Zuidoost-Aziatische land werd besproken.

Op 14 februari gebruikte het leger van Myanmar geweld tegen tienduizenden betogers in de noordelijke stad Myitkina. Vijf journalisten die verslag deden van de demonstratie voor een elektriciteitsbedrijf daar werden door veiligheidstroepen meegenomen. Een verslaggever ter plaatse liet het persagentschap AFP weten dat er traangas tegen de betogers werd ingezet en dat er daarna op de demonstranten werd geschoten om de menigte uiteen te drijven. Of daarbij sprake was van rubberkogels of scherpe ammunitie is nog niet duidelijk. Ook is niet duidelijk of en hoeveel doden en gewonden er zijn gevallen.