Yangon, 4 februari 2021 - Na de militaire staatsgreep in Myanmar roept de aartsbisschop van Yangon, kardinaal Charles Bo, op tot geweldloos protest tegen de coupplegers. In een verklaring roept hij op tot de vrijlating van president U Win Myint, staatsadviseur Aung San Suu Kyi en andere gearresteerden zoals burgerrechtenactivisten en journalisten. De kardinaal verzoekt de Tatmadaw, de officiële naam van de Myanmarese strijdkrachten, dringend geen geweld te gebruiken tegen het volk.
De kardinaal waarschuwt de internationale gemeenschap voor “overhaaste conclusies en oordelen” en voor sancties die “ons volk uiteindelijk niet ten goede komen”. Sancties dreigen de economie te doen instorten en miljoenen opnieuw in armoede te storten. “Het samenbrengen van alle partijen voor een verzoeningsproces is de enige manier.”
Bo zegt geen begrip te hebben voor de staatsgreep. De vreedzame overgang naar een verkozen regering was in 2015 door de Tatmadaw tot stand gebracht. De recente machtsovername door diezelfde Tatmadaw “heeft de wereld en het volk van Myanmar geschokt”.
De baas van de Tatmadaw is legergeneraal Min Aung Hlaing. Hij is nu de dictator van Myanmar.
Nederlandse vertaling verklaring kardinaal Bo door Kerk in Nood
De beschuldiging van de Tatmadaw aan het adres van de regering dat er bij de verkiezingen fraude zou zijn gepleegd, had volgens de aartsbisschop van Yangon “opgelost kunnen worden door middel van een dialoog met de hulp van neutrale waarnemers”.
Bo ziet de aankondiging van nieuwe verkiezingen over een jaar met scepsis tegemoet: “De bevolking van Myanmar is moe van loze beloften. Zij zullen nooit valse toezeggingen accepteren.”
Bo spreekt in zijn verklaring de vastgezette Aung San Suu Kyi met bemoedigende woorden toe. “Op dit moment betuig ik u mijn medeleven en bid ik dat u weer tussen uw volk zult vertoeven en hun weer moed zult geven.”De kardinaal zegt eerbied voor Aung San Suu Kyi te hebben maar laat haar ook weten dat zij, die bekend staat om haar autocratische politieke stijl, wellicht deels schuldig is aan de crisis. “Tegelijkertijd wil ik bevestigen dat dit incident plaatsvindt door gebrek aan dialoog en communicatie en gebrek aan acceptatie van elkaar. Luistert u alstublieft naar anderen.”
Inwoners van Yangon, de grootste stad en voormalige hoofdstad van Myanmar, voerden gisteren en vandaag op luidruchtige wijze actie tegen de coupplegers. Er verzamelden zich mensen op straat die op potten en pannen sloegen en op andere manieren lawaai maakten om uiting te geven aan hun woede.
De Tatmadaw arresteerde 1 februari Nobelvredesprijswinnares en feitelijk regeringsleider Aung San Suu Kyi. Zij werd gisteren aangeklaagd wegens het illegaal importeren van communicatieapparatuur, blijkt uit documenten van de politie. Volgens VN-secretaris-generaal António Guterres slaat die aanklacht nergens op. Als de Nobelvredesprijswinnares ergens schuldig aan is, dan is het dat zij er in de afgelopen jaren te nauwe banden met de Myanmarese legertop op nahield, aldus Guterres. Met acties in de Myanmarese provincie Rakhine joeg de Tatmadaw vanaf 2017 meer dan 700.000 leden van de islamitische Rohingya-minderheid op de vlucht. Tal van Rohingya werden daarbij vermoord.
Paus Franciscus bezocht Myanmar van 27 tot 30 november 2017. Hij bekritiseerde toen de regering om de vervolging van de Rohingya. Toen hij de dagen erna in Bangladesh was, ontmoette hij een groep Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar.