Newly elected Colombian President Gustavo Petro (L) and his running mate Francia Marquez celebrate at the Movistar Arena in Bogota, on June 19, 2022 after winning the presidential runoff election on June 19, 2022. Ex-guerrilla Gustavo Petro was on Sunday elected the first ever left-wing president of crisis-wracked Colombia after beating millionaire businessman rival Rodolfo Hernandez after a tense and unpredictable election. Juan BARRETO / AFP

Bogotá, 20 juni 2022 – Het Colombiaanse episcopaat heeft de linkse voorman Gustavo Petro gefeliciteerd met zijn verkiezing tot nieuwe president van Colombia en hem ervan verzekerd dat de katholieke kerk blijft strijden voor vrede en verzoening in het door geweld getekende land.

Bijna 40 miljoen kiezers konden gisteren hun stem uitbrengen. Petro, voormalige lid van de guerrillagroepering M-19, won 50,5 procent van de stemmen. Zijn rechts-populistische tegenstrever Rodolfo Hernández behaalde 47,2 procent van de stemmen.

“President-elect Gustavo Petro en vicepresident Francia Márquez wensen wij het allerbeste toe, moge zij de wijsheid van God bezitten om de bestemming van de geschiedenis van Colombia te leiden”, aldus mgr. Luis José Rueda Aparicio, aartsbisschop van Bogotá en voorzitter van de Bisschoppelijke Conferentie van Colombia (CEC) in een verklaring. “Wij bisschoppen blijven namens de kerk bereid ons werk voort te zetten en door te gaan met de strijd voor vrede, verzoening en broederschap voor alle Colombianen.”

“We hebben deze verkiezingsdag beëindigd en ik wil alle families van Colombia, het hele Colombiaanse volk, begroeten om te erkennen dat we een democratische inspanning hebben geleverd die getuigt van verantwoordelijkheid en rijpheid en liefde voor Colombia”, aldus de aartsbisschop van Bogotá.

Vrede, ontwikkeling, sociale gelijkheid, hernieuwbare energie, gezondheidszorg voor iedereen. Dat waren de sleutelwoorden van Petro's verkiezingscampagne, waardoor hij het eerste linkse staatshoofd van Colombia wordt. De nieuwe vicepresident wordt de Afro-Colombiaanse burgerrechtenadvocaat Francia Márquez. Haar bijdrage aan de overwinning was doorslaggevend. Nooit eerder had een vrouw deze rol gespeeld.

In Colombia vochten decennialang linkse rebellengroepen, zoals de FARC, ELN en M-19, tegen met name rechtse regeringen.  M-19, waarvan Petro ooit lid was, legde in 1990 de wapens neer en vormde zichzelf om tot een politieke partij. Petro was daarna onder meer enige tijd burgemeester van de hoofdstad Bogotá. Hij heeft beloofd het vredesakkoord uit 2016 met de linkse FARC-rebellen volledig uit te uitvoeren. Ook wil hij nieuwe vredesbesprekingen aangaan met de nog steeds in delen van het land actieve ELN-rebellen.

Petro zal op 7 augustus worden geïnaugureerd als de 42ste president van de Republiek van Colombia.