Praag, 12 februari 2022 - De rooms-katholieke bisschoppen van Tsjechië hebben emeritus paus Benedictus XVI verzekerd van hun steun en hem verdedigd tegen “schandelijke aanvallen”.
De Tsjechische Bisschoppenconferentie (ČBK) meldt dat haar voorzitter, aartsbisschop Jan Graubner van Olomouc, aan Benedictus XVI heeft geschreven dat diens brief over het misbruikrapport in München grote indruk heeft gemaakt.
“Uw houding heeft ons eraan herinnerd dat de vernieuwing van de Kerk niet alleen ijver en waarachtigheid vereist, maar ook diepe nederigheid (...). Dank u voor uw voorbeeld", staat in de brief, die naar verluidt gisteren per fax aan de voormalige paus is verstuurd.
Mgr. Graubner wenste Benedictus XVI veel sterkte om deze moeilijke tijd door te komen. Ook bracht hij hulde aan zijn “unieke bijdrage op het gebied van de theologie”. "Uw lange werk als bisschop, eerst in het aartsbisdom München en Freising en later in de universele Kerk, heeft vele heilzame vruchten gedragen en zal dat blijven doen", aldus de aartsbisschop van Olomouc.
De ČBK-voorzitter sprak verder de hoop uit dat bij de zuivering van de Kerk zowel de rechten van de slachtoffers als de bescherming van de ten onrechte beschuldigden zullen worden geëerbiedigd. Er is behoefte aan berouw en afzien van alles wat het zedelijk leven schaadt, niet alleen in de Kerk.
Benedictus XVI had in een op 8 februari gepubliceerde brief commentaar gegeven op het misbruikrapport van München-Freising. Daarin biedt hij zijn verontschuldigingen aan de betrokkenen aan en spreekt hij zijn “diepe schaamte” en “grote pijn” uit. Tegelijkertijd wijst de voormalige paus de beschuldiging van de hand dat hij als aartsbisschop van München-Freising (1977-1982) gevallen van misbruik actief in de doofpot heeft gestopt. Het rapport getuigt van het falen van Joseph Ratzinger als leider in de omgang met misbruikplegers en van zijn gebrek aan zorg voor de slachtoffers gedurende zijn tijd als aartsbisschop.
Ook kardinaal Dominik Duka O.P., de aartsbisschop van Praag, heeft onlangs de beschuldigingen aan het adres van Benedictus XVI bekritiseerd. Hij sprak van een “wereldwijde mediacampagne”.